pontocho_gaden_kyoto

Pontocho-gaden

Udgivet i Kansai-regionen, Kyoto
9. august 2023

Pontocho-gaden (先斗町) er en af Kyotos mest atmosfæriske restaurantgader især om aftenen når alle papirlamperne bliver tændt. Pontocho-gaden er en meget smal gade (nærmest et stræde) der ligger mellem Shijodori- gaden og Sanjodori-gaden langs Kamo-floden.

Gaden er fuld af restauranter, barer og nogle få butikker. Restauranterne er meget forskellige og svinger mellem små billige yakitori barer, restauranter der serverer traditionelle kaiseki-menuer, moderne japansk mad og europæisk mad (bla. italiensk). Men der er også eksklusive restauranter der nærmest fungerer som klubber hvor man kun bliver lukket ind hvis man har de rigtige forbindelser og har økonomien i orden.

De fleste af restauranterne der ligger på den østlige side af gaden har udsigt udover Kamo-floden og hvor man kan side ude og spise og nyde omgivelserne.

Hvis man besøger Pontocho-gaden en fredag eller lørdag når tusmørket falder, kan man være heldig at se en maiko eller geisha på vej til en aftale på en af restauranterne.

Historie

Pontocho-gaden var i gamle dage bare en sandbanke der lå ned til Kamo floden som er den store flod der gennemskærer Kyoto fra nord til syd. Men man besluttede at forstærke flodbredden og sandbanken og i 1670’erne begyndte man at bygge huse i området. Først senere blev gaden der er 600 meter lang kendt som Pontocho. I begyndelsen af 1700-tallet var gaden og området omkring den fuld af små tehuse og barer og blev kendt som et “red light district”. Det er først senere igen at gaden blev en egentlig restaurantgade.

Man ved ikke rigtig hvorfor gaden har fået navnet Pontocho. Men man regner med at det stammer enten fra det engelske ord “point” eller det portugisiske “pont”, da gaden og området blev anlagt vest for Kamo-floden ved flodbreddens kant (point).



Info
Hjemmeside (kun på japansk) – se bla. deres liste over restauranter (en del af dem er markeret med HP for homepage så man måske bedre kan få en ide om typen af restaurant). Ellers har en del af restauranterne engelske menuer og skilter også med det udenfor.

Transport
Fra Kyoto station tag bus 4, 5, 17 eller 205 til Shijo Kawaramachi-bustoppestedet. Her fra er få minutters gang. Alternativ tag toget fra Kyoto station. Enten med Keihan-linjen og hop af på Gion Shijo-stationen/Sanjo Keihan-stationen. Eller med Hankyu-linjen og hop af på Kawaramachi-station.