Fuji (藤) betyder blåregn på japansk. Der findes to typer af blåregn: den japanske “wisteria floribunda” og den kinesiske “wisteria sinensis”  Det er meget let at kende forskel på dem. Den japanske blåregn slynger sig mod uret, mens den kinesiske blåregn slynger sig med uret. I Danmark er blåregn en haveplante som man planter op af en mur eller lign. I Japan gror blåregn vildt og kan især i bjergområderne ses vokse op af træer.

Som mange andre blomster i Japan er fuji også et populært motiv i japansk kunst og kunsthåndværk f.eks. som motiv på kimonoer. Maikoerne i Kyoto bruger i maj måned også fuji-motiv i deres hårpynt mm. Blåregn bliver også brugt som motiv i mange våbenmærker (mon). Blomsternes duft, farve og form har altid været værdsat af japanerne og blåregn er en de første blomster der overhoved nævnes i japansk litteratur.

I en kabuki-dans om ulykkelig kærlighed kaldet Fuji Musume (Fuji jomfruen) fra 1826 spiller blåregnen også en vigtig rolle. Danseren bærer en meget farvestrålende kimono med fuji-motiv og holder også under dele af dansen en fuji-blomstergren. Fuji jomfruen der holder en blomstergren er et yndet motiv i japanske malerier.

 Eks. på Fuji Musume dans del 1 og del 2

Fuji symboliserer begyndelse og forår og er i buddhismen et symbol på ydmyghed og refleksion og også ærbødighed. Blomsterne hænger med hovedet nedad og symboliserer derfor også en grad af underkastelse. Den lilla farve er især knyttet til Amida Budda der siges at stige ned på en lilla sky for at vise sine følgere vejen til det vestlige paradis.

Der findes flere steder i Japan der er berømmet for deres blåregn. I Tokyo eks. afholdes der hvert år i slutningen af april og starten af maj en festival i Kameido Tenjin helligdommen som fejrer blomstringen af deres mange blåregn. Et andet berømmet sted er på den sydlige Kyushu ø hvor Kawachi fuji-en haven hvert trækker mange besøgende med sine mange forskelligfarvede blåregn. Der er sågar en tunnel med blåregn .Et tredje sted er Ashikaga blomsterpark (あしかがフラワーパーク) i Ashikaga som har Japans ældste (fra 1870) og største fuji (ca. 1900 m2). Byodoin-templet i Uji har også en gammel blåregn


Link til videre læsning

Danske sider

Hanafubuki.dk: Hus og have

Udenlandske sider