Print this pageEmail to someoneShare on FacebookGoogle+

Ume (梅) er det japanske ord for blommetræ. Umes latinske navn er Prunus mume og det er faktisk en type abrikos, men omtales altid som blomme. Træet og blomsterne er for japanerne et symbol på bl.a. elegance, tålmod og styrke. Ume regnes også som et værn mod det onde og ses derfor ofte malet eller udskåret forskellige steder f.eks. på templer og helligdomme. Et gammelt japansk ordsprog siger: Plant to blommetræer hver gang et barn fødes”. Dvs. som en forberedelse på at barnet vokser sig stor og stærk.

Ume-blomsterne har i det hele taget altid været et populært motiv i japansk kultur og har været afbildet i træsnit, på tekstiler og der er også skrevet sange og bøger om ume.

Ume starter med at blomstre i februar og er det første tydelige tegn på foråret. Det er også et signal om at der så ikke er længe til at kirsebærblomsterne springer ud. Der findes mange arter af ume i hvide, lyserøde og røde farver. I modsætning til kirsebærblomster har blommeblomster en stærk og sødlig duft.

Japan har en top 3 liste over de smukkeste og mest berømte haver. De hedder 日本三名園, eller Nihon Sanmeien. De er som følger: Kenroku-en i Kanazawa, Koraku-en i Okayama og Kairaku-en i Mito ikke langt fra Tokyo. Sidstnævnte Kairaku-en er meget berømt for sine over 3000 eksemplarer af ume og det skulle være et fantastisk syn at se dem blomstre i februar. Kairaku-en afholder også en ume festival hvert år.

Blommen har længe været anerkendt for sine gode helbredende egenskaber især som bakteriedræber og i forbindelse med fordøjelsesproblemer. Før pencilinen blev opfundet blev ume brugt i Japan som et naturligt antibiotika. I modsætning til vestlige blommer er ume-blommen mere syrlig sur og skal tilberedes inden den kan spises.

Den mest populære og berømte type er umeboshi som er tørrede og saltede hele blommer, en slags pickles. De spises som regel sammen med ris gerne som afslutning på et måltid. Det er også meget normalt at finde et stykke umeboshi som fyld i onigiri (risboller).

En anden populær ting med ume er umeshu som er blommevin. Umeshu er lavet af ume, sukker, shochu  eller sake. Den kan drikkes alene med et par isklumper (umeshu rokku), blandet med mineralvand eller som en umeshu sawa dvs. umeshu sour. Mulighederne er mange.


Links til videre læsning

Udenlandske sider