Ikebana (生け花 “levende blomster” eller “lade blomster leve”) er den japanske kunst at arrangere blomster, blade og grene i vaser og andre beholdere. Den er en vigtig del af den japanske ærbødighed for naturen. Ikebanas oprindelse er noget usikker, men man regner med at den blev indført med buddhismen i det 6. århundrede. Ikebana som kunstart udviklede sig for alvor fra det 14. århundrede og frem med nedskrevne regler. Gennem tiden er der blevet udviklet forskellige stilarter og skoler.

I traditionelle japanske hjem blev/bliver ikebana gerne placeret som dekoration i en alkove kaldet tokonoma hvor valget af blomster sammen med den øvrige udsmykning i tokonoma eks. et maleri symboliserer årstiden.

Ikebana har stor fokus på simpelhed for på bedste måde at kunne vise blomsternes naturlige skønhed og harmoni mellem blomsterne og vasen. Udover friske blomster og grene kan man også bruge tørrede grene og blade, træ, fjer mm. Man bruger gerne en fakir kaldet kenzan for at holde blomster mm fast.

Typer af blomster

Kiku (chrysanthemum), pæoner og lotus er eksempler på blomster der bruges i arrangementerne. Kiku symboliserer solen og lang levetid fordi blomsterne holder sig friske så længe. Pæoner symboliserer rigdom og lotus renhed og udødelighed. Blomsterne repræsenterer nutiden, knopperne repræsenterer fremtiden og frø eller bælg repræsenterer fortiden. Udover blomster bruges også blomstrende grene som er med at til at skabe højde og længde ift. blomsterne f.eks. blomstrende grene af sakura (kirsebær), ume (blomme) og fersken. Sakura repræsenterer her skyer og udødelighed, mens ume er repræsentant for håb og modstand mod skader.

ikebana
Arrangement, Koshi-no-Ie huset, Nara

Oversigt over skoler


Links til videre læsning

Danske sider

Udenlandske sider

Bøger
  • Nishi, Harumi: Japanese flower arranging : the universe contained within: displaying flowers for beauty, contemplation and mindfulness. – London : Aquamarine, 2008
  • Schmidt, Irene: Ikebana. – Kbh. : Olivia, 2002
Shopping info