Kokeshi (こけし) er en japansk håndlavet dukke der oprindelig stammer fra det nordlige Japan hvor den blev solgt til folk som besøgte de forskellige onsen i området. Man har kendt til kokeshi dukker siden midten af Edo-perioden (1600-1868).

Dukken er lavet af kirsebærtræ, kornel eller ahorn. Den har en enkel krop uden arme og ben og et stort hoved. Kroppen er udsmykket med et blomstermotiv i rød og sort og evt. lidt gult og poleret med voks. I bunden kan man altid se kunstnerens signatur.

naruko kokeshi dukke
Naruko kokeshi dukke

Man kan inddele kokeshi dukker i to grupper: traditionelle og kreative.

  • De traditionelle kokekshi kaldet dentō-kokeshi (伝統こけし) kan inddeles i forskellige typer afhængig af hvilken region i Japan de kommer fra. Den mest kendte er Naruko kokeshi fra området omkring Naruko Onsen by i Miyagi Præfekturet. Naruko kokeshi produceres også i Akita, Iwate, og Yamagata Præfekturerne. Naruko dukkerne har et menneskeligt ansigt, særligt brede skuldre og en tyk krop. De har en krans på håret og kiku (chrysanthemum) er malet på kroppen. Hovedet er ikke limet på, men bare sat fast i kroppen og knirker når man drejer det. Et særkende for Naruko kokeshi. Denne type kokeshi dukke har været udpeget som en af Japans traditionelle kunsthåndværk siden 1981.
  • De kreative kokeshi kaldet shingata-kokeshi (新型こけし) er som navnet siger meget friere i det kunstneriske udtryk hvor der eksperimenteres med form, farve og design uanset hvor de kommer fra i Japan. De kreative kokeshi dukker dukkede frem efter 2. verdenskrig.

Links til videre læsning

Udenlandske sider

Shopping info
Tokyo

Bingoya Craft Shop

10-6 Wakamatsu-cho
Shinjuku, Tokyo, Japan 162-0056
Tel : 03-3202-8778
Fax : 03-3208-1734
Hjemmeside (på japansk)
Butik i 5 etager der sælger alskens kunsthåndværk fra hele Japan inkl. et stort udvalg af kokeshi dukker

Kort Bingoya

Naruko onsen

Japan Kokeshi Museum
74-2 Azashitomae, Naruko-onsen, Osaki-shi, Miyagi
Hjemmeside (det meste på japansk)
Museum med mere end 5000 kokeshi-dukker. Sælger også dukker