Koma (独楽) er det japanske ord for en snurretop, et traditionelt stykke trælegetøj. Koma har mange forskellige navne og udformninger afhængigt af hvor det kommer fra i Japan. I Aomori præfekturet kaldes de sugurigoma, i Tokyo edogoma, i Kyoto kyōgoma, i Nagasaki præfekturet sasebogoma, og i Fukoka præfekturet hakatagoma.

Koma kan spindes med hånden eller med et stykke snor. Der findes mange typer f.eks. med lyde eller nogen der kan snurre ekstra hurtigt. De kan være hele små kunstværker med fint malede detaljer og mønstre.

koma snurretop
Koma snurretop

Koma har været kendt i Japan i århundreder og kom oprindelig fra Kina. I Edo-perioden blev der opfundet et spil med snurretop. Ved at bruge en snor prøvede spillerne at snurre små snurretoppe i træ eller metal (kaldet beigoma) inden i en ring gerne en spand med en håndklæde og ideen var så at prøve at slå modstanderens snurretop ud af takt. Den type spil findes også nu i Japan.


Shopping info

Onlineshop

Tokyo

Bingoya Craft Shop

10-6 Wakamatsu-cho
Shinjuku, Tokyo, Japan 162-0056
Tel : 03-3202-8778
Fax : 03-3208-1734
Hjemmeside (på japansk)
Butik i 5 etager der sælger alskens kunsthåndværk fra hele Japan inkl. et stort udvalg af kokeshi dukker

Kort Bingoya

Kurashiki

Legetøjsmuseum (Nihon Kyodo Gangu-Kan) 

Museum der udstiller traditionel ældre legetøj fra alle Japans 47 præfekturer. Alt er klemt sammen i 3-4 små rum i et gammelt pakhus og loftet tages også i brug for at få plads til at udstille det hele. Kontrolleret kaos hersker. Et af rummene fokuserer på forskellige udgaver af daruma-dukken. I tilknytning til museet er der en legetøjsbutik hvor der er mulighed for at få en god souvenir (eks. kamifusen balloner) og koma snurretoppe med hjem.

Adresse: 1 Chome-4-16 Chuo, Kurashiki, Okayama Præfekturet, 710-0046

Hjemmeside (på japansk)

Kort