I Japan bruges ordet sake (酒) om alle typer alkoholiske drikke, mens det rigtige ord for risvin er nihonshu (日本酒). Men i almindelighed bruges ordet sake om japansk sake. Det er en gæret drik brygget på ris (gohan), kildevand, en mikroorganisme kaldet koji og gær. Alkoholprocenten svinger mellem 13 og 18%. Der bliver lagt stor vægt på det kildevand der bruges i brygningen og de japanske bryggerier udnytter da også i stor udstrækning de mange naturlige kilder som er Japan er så rig på. Risene der bruges er særlige ris kaldet shuzō kōtekimai. De er større og mere proteinrige end dem japanerne ellers spiser.

Der findes mange forskellige typer af sake også afhængig af hvilken region de kommer fra. Jizake er det ord man bruger om lokal sake.

Man deler normalt sake op i to kvaliteter:

  • Tokutei meisho shu som betyder noget i stil med “særlig udvalgt sake”. Her spiller risenes poleringsgrad og andre faktorer ind.
  • Den anden kvalitet er futsu-shu som betyder bord sake som er den lidt mere almindelige sake. I futsu-shu kan der være ingredienser der ikke bruges i tokutei meisho shu.

Sake kan både nydes til maden eller som en drink og afhængig af type og årstid drikkes både kold, ved stuetemperatuer eller opvarmet.

Ved servering hældes risvinen over i en lille kande kaldet tokkuri og drikkes af små krus eller kopper kaldet sakazuki eller choko. Tokkuri og choko laves i et utal af materialer herunder keramik, glas, tin, træ, lak etc.

En variant af sake er doburoku (どぶろく eller 濁酒) der er ufiltreret og mere sød i smagen. Farven er mælkehvid og der er tydelige risrester, når man hælder op.

Sake spiller en stor rolle i den japanske kultur og bruges også i ceremonielt øjemed ved shinto renselsesritualer, bryllupper mm. Der holdes også talrige festivaler hvor risvinen er i fokus.

>> Se også under Sugidama

sake til salg
Sakebryggeri, Takayama. Risvinen emballeres i tønder omviklet med et væv af risstrå
saketønder
Saketønder der er ofret til guderne, Meij jingu helligdommen, Tokyo
sake
Der hældes op. Copyright: Martin Cathrae / CC BY-SA

Links til videre læsning

Udenlandske sider

Shopping info

Danmark