29. januar 2024
Intro

Yuzu (Citrus junos eller ユズ, ゆず) er en japansk citrusfrugt der er en mellemting mellem en citron, mandarin og en grapefrugt. Smagen er på én gang sødmefuld, bitter og syrlig og kan ikke sammenlignes med f.eks. smagen af citron eller lime. Frugten er på på størrelse med en mandarin med en tyk skal. Den spises meget sjældent rå pga. det høje syreindhold, men bruges i forarbejdet form til et utal af retter i det japanske køkken, kosmetikproduktion mm. Sæson for yuzu er november, december måned.

Yuzufrugten stammer oprindeligt fra Kina, men blev indført i Japan i Nara-perioden i det 8. århundrede. Kôchi, der ligger på Shikoku-øen, er den største producent af yuzu med næsten 50% af markedet. Herefter følger Tokushima-præfekturet og Ehime-præfekturet (også begge på Shikoku-øen).


Brugen af yuzufrugt i madlavning mm.

Som juice/saft i madlavningen i stedet for citronsaft f.eks.

Ponzu (ゆずポン酢) er en sauce lavet på yuzu og sojasauce.

Yuzu pulver (ゆず粉末​) tørret, pulveriseret yuzufrugtkød. Yuzu pulver kan bruges i alle retter hvor man har brug for en citrus-smag. Pulveret kan drysser over tofu, ramen nudler eller tempura. Man kan også lave yuzu salt ved at blande pulveret med noget havsalt.

Yuzukosho (ゆずこしょう) er en pasta/sauce lavet af chilipeber, yuzuskal og salt som derefter fermenteres. Ligesom ponzu og yuzupulver kan den bruges i alle retter hvor man en ønsker en citrussmag. Den kan også blandes sammen med lidt olivenolie til salatdressing.

Yuzucha (ゆず茶​) er yuzu-te en rigtig vinterdrik i Japan. Den laves ved at blande tynde yuzuskræller med honning eller sukker. Yuzu-te kan også købes i en pulverudgave. Put en teskefuld i varmt vand og teen er færdig.

Yuzushu (ゆず酒​) er en slags frugtikør i stil med umeshu der er lavet på blommer. Drik den ren eller med soda.

Yuzu sour (ゆずサワー) en sour med yuzu. En variant er yuzu hachimitsu sour, en yuzu sour med honning. Yuzu hachimitsu (柚子蜂蜜) kan også bruges til at lave yuzu-te

Yuzu eddike

Yuzu bolcher ( 柚子のど飴) bolcher med smag af yuzu – gode til en øm hals.

Yuzu kan også bruges til marmelade, kager, juice, gelé, konfekt eks. kandiserede yuzu-skaller mm.

Yuzu bruges også i sammenblandinger med to andre citrusfrugter kaldet sudachi og kabosu og i snacks f.eks. Doritos yuzu tortilla chips. Den anvendes også meget i miso-suppe og nogen gange i en speciel æggebudding kaldet chawanmushi.



Yuzufrugt i kosmetikproduktionen

Yuzufrugten er rig på C-vitaminer og har da også være brugtt i århundreder mod forkølelse og ømme hals. Den indeholder også mange gode antioxidanter, er antiinflammatorisk og med en aroma der efter sigende virker afslappende. Yuzu er også godt for huden. Alle disse gode egenskaber betyder selvfølgelig at man kan få et stort udvalg af kosmetik og plejeprodukter der indeholder yuzu. F.eks yuzubadesalt, yuzuhåndcreme, yuzulæbepomade, yuzuolie etc. Det Kyoto-baserede kosmetikfirma Yojiya har f.eks. en hel serie med yuzu.

Yuzubad

Yuzuyu (ゆず湯) er et varmt bad med yuzufrugter. Når det er vintersolhverv omkring d. 21. december (kaldet toji på japansk) er der mange offentlige bade og onsens (varme kilder) som tilbyder deres gæster varme bade med yuzufrugter. Et bad med yuzufrugter på netop dette tidspunkt skulle forhindre forkølelse, frostbid, forbedre blodcirkulationen og pleje huden. Samtidig er det også et ritual der i følge traditionen bringer held og lykke i det nye år.


Links til videre læsning

Danske sider

Artikel om citrusfrugter af Camilla Plum

Udenlandske sider

Yuzu brightening Japanese cuisine with a tangy fragrance – artikel fra onlinemagasinet Nipponica no. 16, 2015
Wikipedias artikel
Yuzu : the citrus fruit gaining attention around the world onlineudstilling fra Googles Art and Culture projekt
Artikel om yuzu-frugten – fra Kudamononavi. com meget grundig og udførlig (på japansk)
Opskrifter hvor yuzu-frugten indgår fra Cookpad – på japansk
Opskrifter hvor yuzu-frugten indgår fra Cookpad – på engelsk – ikke de samme opskrifter som på den japanske side
Opskrifter på yuzu-marmelade og yuzu-is fra Just One Cookbook


Shopping info

Friske yuzufrugter kan købes i Japan når de er i sæson, men udenfor Japan er det nærmest umuligt. Til gengæld er der et utal af yuzuprodukter som ethvert supermarked mm. ligger inde med.

En mulighed er også at opsøge de antenna shops i Tokyo der sælger produkter fra de ovennævnte præfekturer. F.eks.:

Marugoto Kochi
1-3-13 Ginza Chuo-ku, Tokyo REEPLEX Ginza Tower stuen
Hjemmeside

Sake og div. madvarer til salg. Kochi er berømt dels for deres ingefær og dels for yuzu-frugten. Udover salg af forskelligt kunsthåndværk, er der også restauranter der tilbyder mad fra Kochi.

Kort

I Danmark kan yuzu-saft fås i velassorterede supermarkeder og butikker der sælger asiatiske madvarer.