10. oktober 2023

Kabocha (カボチャ, 南瓜) er en type af vintergræskar, en japansk variant af græskararten centnergræskar (Cucurbita maxima). Her hjemme er den ikke nær så kendt som den rødorange, dråbeformede hokkaido-græskar der også tilhører centnergræskararten. Man kan dog være heldig at finde kabocha-græskar hos asiatiske købmænd.

Portugisiske sømænd introducerede kabocha for japanerne allerede i 1540’erne. Det portugisiske navn for for græskar Cambodia abóbora blev forkortet af japanerne til kabocha. Kabocha græskar er lidt oval i formen med en mørkegrøn skal og sødligt orange frugtkød.

Kabocha bruges på et utal af måder i det japanske køkken. F.eks. ved at koge græskaret let i sojasauce og servere det som tilbehør til forskellige retter. Det kan også grilles og bruges meget til tempura. Kabocha er er rig på betakaroten, jern og C-vitamin.

Den japanske kunster Yayoi Kusama er berømt for sine skulpturer med japanske græskar, især de græskarskulpturer man kan se på øen Naoshima.


Links til videre læsning

Danske sider

Cucurbita-slægten artikel om de forskellige græskartyper fra Havenyt.dk

Udenlandske sider

Opskrift på kabocha suppe fra Just One Cookbook
Opskrift med kabocha og stegte ris fra Angel Wongs Kitchen