Mirin (味醂 eller みりん) er en sød, let sirupagtig risvin som er en vigtig smagsgiver i det japanske køkken. Der findes tre typer af mirin:
- hon mirin med en alkoholprocent på 14 % der indeholder ikke noget salt. Den fermenteres i omkring 2 måneder.
- shio mirin også med en alkoholprocent på ca. 8-14% tilsat op til 2% salt for at undgå spiritusafgifter
- shin mirin indeholder mindre end 1% alkohol, men har samme smag og aroma som hon mirin
Mirin bliver brugt til forskellige simreretter (nimono), til marinering f.eks. til fisk og glacering og er også en vigtig ingrediens i teriyaki-sauce.
En anden type af madlavningssake er ryorishu.
Links til videre læsning
Udenlandske sider
- Opskrifter med mirin fra BBC Food
- Artikel om mirin fra Japan Times med opskrift
-
Mirin (Japanese sweet rice wine) intro med opskrifter fra Just one cookbook
Shopping info
Mirin kan købes i alm. supermarkeder og stormagasinernes food hall over alt i Japan.
Mirin kan ofte også købes i supermarkeder herhjemme i Danmark.
Japan Centre i London har også et godt udvalg af mirin. Se mere på deres onlineshop – de sender også til Danmark