Ponzu (ポン酢) er en japansk citruseddike/sauce. Ordet ponzu stammer fra det hollanske ord pons som betyder citrusjuice og su betyder eddike på japansk.

Ponzu består af citroner, og forskellige limefrugter: kabosu (Citrus sphaerocarpa), sudachi (Citrus sudachi) og yuzu (Citrus junos blanding af en appelsin og en citron) og daidai (bitter appelsin blandet med eddike. Smagen er god og forfriskende og har også en stimulerende effekt fordi den syre der er i saucen nedbryder fedtsyrer og mælkesyrer som kan give træthed.

Den bruges mest som en ponzu shoyu altså en variant af sojasauce. I denne type sauce er der udover citrussaft og sojasauce, sukker eller mirin og dashi. Der kan også være tørrede bonito flager i.

Ponzu shoyu bruges som dyppelse til nabe (grydderetter), sashimi, shabu shabu, men er også velegnet til grillet kød og grillede grøntsager, til nudler mm. Den kan være et fint alternativ til en Worcestershire sauce.

kikkoman ponzu


Links til videre læsning

Udenlandske sider

Shopping info

Japan

Ponzu kan købes overalt i Japan i supermarkeder, i stormagasinernes food halls mm. En anden mulighed er også at opsøge de antenna shops i Tokyo der sælger produkter fra fra Japans forskellige præfekturer.

Europa

Herhjemme kan man også finde ponzu eks. fra Kikkoman. Japan Centre i London har et mindre udvalg af ponzu. Kig nærmere på deres onlineshop. De sender til Danmark