Print this pageEmail to someoneShare on FacebookGoogle+
Intro

Wagashi er en samlet betegnelse for traditionel japansk konfekt eller søde sager. Forskellige varianter af riskager (mochi), rød bønnepasta og frugter er typiske elementer i wagashi.

Wagashi (和菓子) betyder egentlig japanske snacks. Det første tegn “和” dvs. “wa” er et ord der beskriver ting der stammer fra Japan i modsætning til ting der stammer fra udlandet. En traditionel japansk paraply hedder f.eks. wagasa, japansk tøj kaldes wafuku og Japans berømte madkultur kaldes washoku. Ordet “wa” i sig selv kan oversættes som fred, harmoni eller balance. Den anden del af ordet “kashi” (ændres til “gashi” når det bliver sat sammen med et andet tegn), betyder snack, men var oprindelig et ord man brugte om de frugter og nødder man serverede for gæster inden man fandt på lave søde sager.

Wagashi blev meget populær i løbet af Edo-perioden hvor det altid blev serveret sammen med te. Inspirationen til wagashi kom fra de kinesiske dum sum og fra de sukkerrør man begyndte at dyrke. En europæisk indflydelse kan også have spillet ind. En række portugisiske opdagelsesrejsende besøgte Tanegashima i 1543 og de medbragte her forskellige europæiske søde sager lavet på æg og store mængder sukker.

Wagashi bliver som regel inddelt i kategorier ud fra mængden af fugt. Mængden af fugt er afgørende for hvor lang tid deres holdbarhed er. Udover det inddeles de også efter typer af ingredienser og hvilke produktionsmetoder man har anvendt. Wagashi er ofte sæsonbetonet og afspejler årstiderne i Japan.

Wagashi inddeles som regel i tre hovedgrupper: namagashi, hannamagashi og higashi.

Namagashi

Namagashi (生菓子) er wagashi der indeholder mere end 30% fugt. Da de ikke tilberedes (nama betyder ukogt) kan de holde sig friske særlig længe og skal spises med det samme. Namagashi laves som regel af mochigomé (klisterris), hvedemel, kanten (agar agar) og an (sød rød bønnepasta).

Hannamagashi

Hannamagshi er en type af wagashi der er mere tør i konsistensen og kan indeholde mellem 10-30 % fugt.

Higashi

Higashi er tør wagashi der indeholder mindre end 10% fugt. De laves af ris, hvede, hirse, sukker og mizu amé (glukose). Pga. deres lave fugtindhold kan de holde sig friske meget længe. De sælges gerne i former og størrelser der afspejler årstiden og serveres også som en del af den japanske teceremoni

Nambangashi

Nambangashi (南蛮菓子egl. snacks fra de sydlige barbarer) bruges om de kager og søde sager som portugiserne og spanierne medbragte, da de kom til Japan i det 16. århundrede. De er meget populære og spises ved tetid eller gives som gaver.

  • Kasutera (Castella) – sandkage
  • Boro – småkage
  • Kompeito – små sukkerkugler
Dagashi eller zatsugashi

Dagashi eller zatsugashi er forskellige mere dagligdags snacks. De kan fås alle vegne og er ikke nær så dyre som namagashi og higashi.


Links til videre læsning

Udenlandske sider

Videoer
  • Wagashi – god introduktion til wagashi på engelsk produceret af japanske NHK