Yuba (ゆば, 湯葉, 湯波, 油皮) er det skind der danner sig i overfladen når relativ fed sojamælk bliver kogt. Skindet samles op og bliver efterfølgende brugt på forskellig vis i det japanske køkken. Yuba har været kendt i Japan siden slutningen af 1500-tallet.

Typer af yuba

Man kan som regel få yuba i 3 forskellige udgaver: frisk, halvtørret og tørret.

  • Nama yubu frisk skind som samles op fra mælkeoverfladen, så snart det er dannet og spises med det samme. Denne type regnes for at være den mest delikate. Det kan spises stadig lun eller afkølet med et par dråber shoyu på (sojasauce).
  • Nama gawaki eller hon gawaki er halvtørret yuba.
  • Konso eller hoshi yuba er tørret yuba og den form der er den mest almindelige. Skindet er gerne tørret i flere lag sammen. I tørret form antager skindet en gullig farve. Hvis det opbevares korrekt et mørkt og køligt sted, kan det holde sig 4-6 måneder. Man kan købe forskellige typer i tørret form: i ruller, i flade spiraler, i form af ginkgo-blade mm.
  • Amayuba sød yuba. Det sidste (lidt rødlige) skind der kan løftes op fra bunden af gryden. Denne type skind er mere sød og tykkere i konsistensen end de foregående skind der er produceret. Det sælges tørret i store ark. Det kan frituresteges og spises som chips med lidt salt på eks.

Yuba regnes for at være utrolig sundt og nærende (højt indhold af proteiner) og godt for personer med højt blodtryk eller diabetes. Anvendelsesmulighederne er mange. Udover de nævnte kan skindes bruges som dej til forårsruller, som fyld i supper, gryderetter mm. Det bliver ofte brugt som en erstatning for kød i vegetarretter og er også en basisdel i det zenbuddhistiske køkken kaldet shojin ryori.

Kyoto er et af hovedområderne for produktionen af yuba. Her findes der mange forretninger der sælger det og mange tofu-restauranter (som Kyoto er berømt for) har yubu som en fast bestanddel på menukortet.

yuba
Yuba under udarbejdelse. Copyright: Andrea_Nguyen / Foter / CC BY
yuba forårsrulle
Yuba forårsrulle
yuba til salg
Forskellig tørret yuba til salg. Copyright: Andrea_Nguyen / Foter / CC BY

Links til videre læsning

Udenlandske sider

Shopping info