Print this pageEmail to someoneShare on FacebookGoogle+

Hashi (箸) er det japanske ord for spisepinde og spisepinde bliver brugt til at spise stort set al japansk mad. Knive og gafler bruges også i Japan men kun til vestligt mad.

F.eks. spises en af de mest populære retter i Japan – karry ris (カレーライス) – altid med ske og gaffel. En porcelænsske eller træske bruges ofte til spise suppe med.

Der er forskellige regler der er gode at huske på, når man spiser med spisepinde. De er som følger:

  • Peg ikke med spisepindene (kaldes sashi-bashi)
  • Stang ikke maden med spisepindene (kaldes sashi-bashi)
  • Efterlad ikke spisepindene siddende i maden. f.eks. i skålen med ris. Det har associationer til død og begravelse
  • Vift ikke med spisepindene eller sid og leg med dem.
Hashi spisepinde
Spisepinde. Copyright: sara_tae / iWoman / CC BY
  • Brug ikke spisepindene til at flytte rundt på tallerkner og skåle (kaldes yose-bashi)
  • Hvis man skal give noget mad videre til en anden, bruger man ikke spisepindene (kaldes hashi-watashi). Det eneste tidspunkt to mennesker holder den samme ting på samme tid med spisepinde i Japan er efter en afdød er brændt og de pårørende samler knoglerne op fra asken og lægger dem i en urne.
  • Sushi f.eks. nigiri spiser man helst i en mundfuld. Men hvis bliver nødt til at dele noget i to stykker, presser man spisepindene ned samtidig med at man bevæger dem fra hinanden. Større stykker f.eks. tempura og lign. er det ok at tage stykket op med spisepindene og tage en bid
  • Hvis man allerede har brugt sine spisepinde til at spise med, bruges den anden ende til at tage mad fra en tallerken man deler med andre.
  • Slik eller sut ikke på spidserne af spisepindene (kaldes neburi-bashi)
  • Man holder ikke begge spisepinde i en hånd som hvis det var en kniv (kaldes nigiri-bashi)
  • Sørg for ikke at dryppe sauce fra maden eller spisepindene, mens man fører maden op til munden (kaldes namida-bashi)
  • Tag ikke noget mad fra bunden af en ret med spisepindene i stedet for at tage fra toppen (kaldes koji-bashi)
  • Spil ikke tromme med spisepindene på bordet (kaldes tataki-bashi)
  • Hvis der er flere forskellige retter at vælge imellem på bordet, fører man ikke spisepindene frem og tilbage over retterne, mens man beslutter sig (kaldes mayoi-bashi)
  • Man leder ikke efter indhold i en skål suppe med sine spisepinde (kaldes saguri-bashi)
  • Når man er færdig med spise lægger man ikke spisepindene krydsede på bordet da det symboliserer død. Hvil spidserne på spisepindeholderen når spisepindende ikke bruges. Hvis der ikke er en holder, så læg dem på en tallerken eller oven på en skål. De skal altid lægges horisontalt med spidserne pegende til venstre.
  • Sørg for at holde fast på den bagerste del af spisepindene – ikke i midten eller forrest lige ved spidserne

 Links til videre læsning

Udenlandske sider

Shopping

Spisepinde kan købes overalt i Japan og der findes mange specialbutikker der kun fører spisepinde.

I Tokyo prøv f.eks. Nakamise-gaden i Asakusa og sidegaderne deromkring.

I Kyoto er Kyoto station et godt bud, Kyoto Handicraft Center nær Heian Jingu eller de mange specialbutikker der ligger i Higashiyama-området f.eks. i Ninenzaka gaden