Tsuma yoji (爪楊枝) er det japanske ord for tandstikkere. Japanske tandstikkere adskiller sig meget fra øvrige tandstikkere idet de næsten altid er i træ og har en lille fin udskåret del med en rille i den ene ende og spids i den anden ende. Meningen er at man efter endt brug brækker den udskårede del af og bruger den som støtte til selve tandstikken. Rillen sørger for at tandstikken ikke falder ned på bordet hvis man lægger den fra sig.  Det er typisk japansk at en så hverdagsagtig ting som en tandstik er udført på en både praktisk og æstetisk måde.

Man kan købe de fine tandstikkere overalt i supermarkeder etc. Men hvis man er i Tokyo skulle man næsten unde sig et besøg i Saruya, Tokyos og Japans (og nok også verdens) eneste specialbutik der kun forhandler tandstikkere.

tsuma yoji tandstikkere

Saruya holder til i Nihonbashi-området og har eksisteret siden 1704. Dengang var der mange butikker der forhandlede tandstikkere, men Saruya er den eneste butik der er tilbage. De sælger vel at mærke kun håndlavede tandstikkere udskåret især i kuromoji-træ en del af kamfertræ-familien. Udover den fine duft er kuromoji også fleksibelt og vanskeligt at brække over og derfor ideelt til tandstikkere.

Det er ikke alle Saruya’s tandstikkere der har den karakteristiske rille. Udover tandstikkere sælger Saruya også en lille kollektion af forskellige træknive til frugt og søde sager kaldet kashi yoji.

Man kan også købe små hylstre til at opbevare tandstikkerne i. Det er helt almindeligt at have sådan en som fast tilbehør i sin taske.

Bemærk: der tales ikke engelsk i butikken, men fagter og pegen rundt gør at man sagtens kan handle der.

Der er også en fin lille udstilling i butikken om hvordan de laver tandstikkerne, desværre kun på japansk.

tsuma yoji tandstikkere
Udvalg af tsuma yoji

 

Adresse

18-10 Nihonbashi-Koamicho, Chuo-ku, Tokyo

Hjemmeside (på japansk)

Kort


Links til videre læsning

Udenlandske sider