Wagasa (和傘 or わがさ) er en traditionel japansk olieret paraply lavet af bambus og washi, japansk papir. Kasa betyder paraply på japansk og wa japansk, dvs. wagasa er en japansk paraply. Udover at blive brugt til det åbenlyse: beskyttelse mod regn og sol – er den også et vigtigt modetilbehør og bruges også ved forskellige højtideligheder som teceremonier, bryllupper og begravelser og ved traditionelle danse og kabuki. Farven på en paraplyen signalerer dens brug. Geishaer bruger lilla wagasa, skuespillere sorte eller brune. Røde wagasa bliver brugt i forbindelse med teceremonier og ved bryllupper mens farven er hvid ved begravelser. Mænd og ældre bruger mørkeblå og dansere pinkfarvede wagasa. Kyōwagasa (京和傘) er en særlig variant af wagasa fra Kyoto.

shinto bryllup rød wagasa
Shinto-bryllup, Meiji Jingu helligdommen, Tokyo. Over brudens hoved svæver en rød wagasa

Man har kendt til foldeparaplyer i Japan siden 1550 og de var oprindeligt en luksusting, men blev senere i Edo-perioden en ting folk brugte i hverdagen. Den vestlige udgave af en paraply kom til Japan i Mejii perioden og har fuldstændig erstattet wagasa til daglig brug dels pga. prisen men også fordi den er mere vejrbestandig. Der er dog stadig flere værksteder der producerer de traditionelle paraplyer i Gifu, Kyoto, Ishikawa, Tottori og Tokushima. De er en fin souvenir at tage med hjem fra Japan.

wagasa
Undersiden af en wagasa. Copyright: SF Brit / CC BY-ND

Wagasa er en stor del af den japanske kultur og har naturligvis også sin egen ånd eller spøgelse… Tsukumogami er ifølge japansk overtro en ånd eller yōkai der dukker frem af husholdningsting efter 100 år og bliver levende. Der findes mange forskellige typer tsukumogami og en af dem er Karakasa Obaka (から傘おばけ), et paraplyspøgelse/monster der ligner en sammenfoldet wagasa med kun et øje, med tungen hængende ud af munden og som humper rundt på en fod med en geta en (traditionel sandal) på.


Links til videre læsning
Shopping info
Kyoto

Tsujikura
Firmaet har produceret wagasa siden 1690 og er det ældste wagasa-firma i Japan. 17. generation står i spidsen for firmaet i dag …
Hjemmeside

Hiyoshiya

546 Dodo-cho, Horikawa Teranouchi-higashi-iru,
Kamigyo-ku, Kyoto
Hjemmeside  inkl. længere beskrivelse af kyowagasa og hvordan de fremstilles.