Print this pageEmail to someoneShare on FacebookGoogle+

Sashiko (刺し子, dvs. “små sting”) er en bestemt form for syteknik med forsting kendt i Japan siden det 16. århundrede. Oprindeligt blev sashiko brugt som en form for quiltning hvor man syede flere stykker sammen i kvadrater for at isolere f.eks. til en rustik vinterkimono. Man brugte også sashiko-sting til at styrke et stykke tøj bestemte steder. Nu til dags bliver sashiko mere brugt til dekorative formål og betragtes som en broderiteknik. Det mest almindelige er at brodere stingene med hvid tråd på indigo farvet stof. I Danmark er denne type broderi også ved at blive populær.

Mønstrene man bruger er talrige men som regel tager de afsæt i naturen (planter, dyr, elementer), ved at udtrykke forskellige ideer og ønsker (håb, godt helbred, lykke, rigdom, lang levetid) mm. Det er ikke ualmindeligt at kombinere flere motiver til at udtrykke en bestemt symbolik. F.eks. optræder ume, bambus og fyrretræ ofte sammen fordi de symboliserer at man har overvundet en hård tid og er kommet videre.

Byen Takayama er meget berømt for sin Hida sashiko som har været produceret fast i byen siden 1975. I Takayma bruger man sashiko broderi til flere forskellige produkter: bordskånere, tasker og punge, duge og servietter mm. Alle ting der er afbilledet her på siden er købt i Takayama.

Eksempler på sting

Tate-Jima (縦縞) — vertikale striber
Yoko-Jima (横縞) — horisontale striber
Hishi-moyō (菱模様) — diamanter
Asa no Ha (麻の葉) — hampeblad
Kaminari (雷) — tordenvejr
Inazuma (稲光) — lyn
Matsukawa-Bishi (松皮菱) — fyrretræsbark

 


Links til videre læsning

Danske sider

Udenlandske sider

Bøger og artikler
  • Sådan udføres sashiko-quiltning. I: Alt om håndarbejde, nr. 5 (1999)
Shopping info
Takayama

Hida Sashiko
60 Kataharamachi, Takayama, Gifu 506-0847
Tel 577-34-5345

Hjemmeside (kun på japansk)

Kort

Stort udvalg af sashiko-produkter, DIY broderi-kits mm. Se deres katalog (pdf). De har to afdelinger i Takayama, en i Sanmachi og en i Kataharamachi – sidstnævnte er hovedbutikken.