Kanaami (金網) betyder metalvævning og er en speciel væveteknik til især køkkenredskaber der har været kendt i Kyoto-området siden Heian-perioden (794-1185).

Der er to producenter – Kanaami Tsuji og Tsujiwa Kanaami –  i Kyoto der stadig laver redskaber i den gamle teknik. Alt flettes/væves i hånden enten med kobbertråd eller tråd lavet af rustfrit stål. Udover køkkenredskaber der kan bruges til forskellige typer madlavning laver begge firmaer også forskellige produkter der kan bruges til borddækning, opbevaring mm.

Man bruger især to traditionelle mønstre eller teknikker når man væver nemlig kikudashi (dvs. chrysanthemum-mønster) og kikkoami (skildpaddeskalsmønster). Kanaami bliver især brugt til redskaber som f.eks tesier og shakusi som er kombination af en si og ske som bruges til at tage kogt tofu (yudofu)  op af det kogende vand med.

Begge firmaer laver nogle meget fine og anderledes ting som vil være gode at tage med hjem som souvenirs.

kanaami
Kobbersi til tofu. Fra Tsujiwa Kanaami
Cop.: http://www.tujiwa-kanaami.com/shopbrand/017/X/
.


Shopping info

Kanaami kan købes hos de to producenter, men de forskellige stormagasiner i Kyoto og Tokyo har også produkter til salg.

Kyoto

Kanaami Tsuji

362 Masuya-cho Kodaiji, Higashiyama-ku

Hjemmeside

Kort

Artikel fra Kyoto Foodie om butikken og virksomheden

Tsujiwa Kanaami

604-0811 Kyōto-fu, Kyōto-shi, Nakagyō-ku, Kameyachō (Sakaimachidōri)

Hjemmeside (på japansk)

Kort