Noshi  (熨斗) er en dekoration som sættes på kinpu og gaver i det hele taget. Den bliver brugt i forbindelse med bryllupper, fødselsdage, jubilæer etc. Det svarer lidt til (men ikke helt) at sætte en masse klistermærker med Dannebrog på en gave.

Man mener at noshi er en forkortelse for noshi-awabi dvs. tørret abelone eller snegl. I gamle dage (og hvornår det er hersker der stor usikkerhed om …)[i] satte man et stykke tørret abelone på gaver man gav ved festlige lejligheder. Det skulle symbolisere immunitet over for onde ting. Desuden forbandt man animalske produkter med lykke og noshi awabi især med et langt og lykkeligt liv. I dag er noshi stadig et symbol på held og lykke og den bruges derfor aldrig i forbindelse med begravelser.

kinpu med noshi mizuhiki snor
Kinpu med noshi og mizuhiki-snor

En typisk noshi består af et langt smalt stykke gult papir (erstatning for den tørrede abelone) som bliver lagt i et specielt foldet stykke papir i form af en rombe. Papiret er rødt og hvidt. Man kan få udgaver hvor det gule papir er væk, eller et stykke papir med et billede af en noshi påtrykt (kaldet noshigami som er er en mindre formel udgave af noshi). Den bliver altid placeret i øverste højre hjørne af en gave.


Links til videre læsning
[i] http://www.ndl.go.jp/en/publication/ndl_newsletter/131/316.html#aboutnoshi

 

Shopping info

Se under kinpu