26. marts 2024
Intro

Shibori er et japansk udtryk for en vikleteknik der bruges til tekstilfarvning. Shibori har været kendt i Japan i mere end 800 år. Det minder lidt i stil om viklebatik. Ved hjælp af forskellige teknikker (foldning, vikling, binding med snor etc.) reserveres bestemte områder af stoffet fra at kunne modtage farve og det er så kun det omgivende område der farves.

Når stoffet er tørret, fremkommer der et mønster alt efter hvordan stoffet har været foldet eller snorene har været bundet. Man kan lave utrolig komplicerede eller meget enkle mønstre med denne teknik som også er populær uden for Japan.

Shibori-teknikken har igennem tiden især været brugt til kimonoer, tilbehør hertil mm. Moderne shibori bliver dog også brugt til tørklæder, lommetørklæder, tøj, tasker, punge og meget mere.

Oprindelig var det især indigo man farvede med og det er stadig en traditionel shibori-farve, men nu arbejder man med hele farvespektret.

Arimatsu nær Nagoya er et kendt centrum for shibori hvor man især bruger bomuld til indfarvning. Kyoto er også et stort centrum for shibori og her er det mere silke man anvender.



Typer

Der findes mere end 100 forskellige teknikker inden for shibori. Nogle af de mest kendte er:

  • Kanoko shibori små (ofte mindre end en lillefingernegel) stykker af stoffet bindes sammen med snor hvilket resulterer i små “bobler” i stoffet. Disse bobler kan laves systematisk tæt efter hinanden i rækker eller mere tilfældigt spredt udover stoffet. Det endelige design afhænger af hvordan boblerne er placeret og hvor stramt snoren er bundet. Denne teknik har igennem tiden været meget benyttet til kimonostof.
  • Arashi shibori (storm shibori) en af de mest anvendte teknikker. Stoffes foldes diagonalt omkring et rør og tråd bindes fast rundt om så stoffet presses sammen til en masse små læg. Mønstret der fremkommer er diagonalt og skal illudere kraftig regn i stormvejr deraf navnet.
  • Itajime shibori velegnet til at lave store geometriske mønstre – stoffes foldes (plisseres nærmest) og klemmes fast mellem træstykker der holdes på plads af snore eller elastikker inden det farves.
  • Kumo shibori (edderkop shibori) dele af stoffet snos rundt som en spiral (længde som f.eks. en pegefinger) og snøres fast med snor. Disse spiraler laves udover hele stoffet i det mønster man ønsker. Spiralerne kan også være i forskellige længde. Resultatet efter indfarvning og fjernelse af snoren er store edderkoplignende spind eller cirkler.
  • Nui shibori (kaldes også ori nui shibori) shibori syet med sting. Med denne teknik kan man opnå forskellige linære mønstre ved at sy en række sting langs en linie og så trække tråden hårdt sammen
  • Tsujihana shibori (kaldes også tsujigahana) en særlig fin og tidskrævende teknik hvor stoffes vikles, snos mm. meget detaljeret og derefter indfarves ved at håndmale farven på

Links til videre læsning

Danske sider

Hanafubuki.dk: Japansk tekstilkunst

Udenlandske sider

World Shibori Network international interesseorganisation for shibori – masser af info på deres hjemmeside
Kyo shibori – om shibori fra Kyoto (fra Kogei traditional crafts of Japan)
Arimatsu shibori – om shibori fra Nagoya (fra Kogei traditional crafts of Japan)

How to Dye Fabric – Shibori Tie-Dye with Rubber Bands – eks. på en af mange videoer DIY videoer


Bøger og artikler

Batikbogen : moderne design med klassisk teknik / Pepa Martin, Karen Davis. – 1. udgave. – Aarhus : Turbine, 2016. – 122 sider : ill. i farver
Bosbach, Silke: Modern Shibori. London : A&C Black Publishers, 2011. – 125 sider
Wellejus, Grethe: Shibori : reserveringsteknikker : en håndbog om at binde, sy, folde og farve stoffer til spændende mønstre. – Revideret udgave. – Ørbæk : Tommeliden, 1997. – 120 sider : ill. (nogle i farver)


Sightseeing info

Arimatsu

Shibori Kaikan Museum
458-0924 Arimatsu 3008 Midori-ku,Nagoya
Hjemmeside

Kort

Kyoto

Kyoto Shibori Museum
127, Shikiami-cho, Nakagyo-ku, Kyoto,  604-8261
Hjemmeside

Kort


Shopping info

Kyoto

Bunzaburo
221 Hashibenkeicho Takoyakusidori Karasuma Nishiiru Nakagyoku, 604-8151
Hjemmeside med forklaringer på de forskellige teknikker

Kort

Shibori-forretning der har eksisteret siden 1915. Salg af tørklæder, tasker, kjoler mm.