Kiribako er æsker lavet af kejsertræ (paulownia tomentosa) også kaldet prinsessetræ. Kiri (桐) betyder kejsertræ og bako æske. Kejsertræet stammer fra Kina, og kan dyrkes her i landet, selvom det ikke er særlig hårdført under nordiske forhold. I juni måned blomstrer træet med et væld af sart lyslilla, fingerbølformede blomster.

I Japan var det tidligere tradition at plante et kejsertræ, når en pige blev født. Træet vokser hurtigt, og når pigen var giftemoden, var træet fuldt udvokset. Det kunne så fældes og forarbejdes og indgå i medgiften.

Træet har flere gode egenskaber der gør det særdeles velegnet til at lave møbler og især æsker – kiribako – til opbevaring af forskellige ting.

kiribako æske kejsertræ
Kiribako æsker i kejsertræ der indeholder tandstikkere, tush i fast form mm.
  • Det indeholder f.eks. sesamin der gør at træet ikke bliver angrebet så let af insekter
  • Det indeholder også tannin som forhindrer nedbrydning af træet og gør det modstandsdygtigt over for fugt
  • Meget let træ så det er oplagt at bruge det til store æsker og beholdere der skal flyttes rundt
  • Træet slår sig meget lidt og kan derfor også bruges til æsker der skal være lufttætte

Kiribako har igennem tiden været brugt til opbevaring af kimonoer, knive mm. Nu om dage bruges det også f.eks. til tusch der bruges til tuschmaling og kalligrafi.

Kirioptræder også på den japanske premier ministers officielle emblem kaldet mon og tilsvarende på den japanske regerings emblem. I kortspillet hanafuda optræder kiri som motiv på spillekortet for december måned.


Links til videre læsning

Udenlandske sider

Shopping info
Osaka

Soichiro Kobayashi
563-0038 Ikeda, Osaka 2-7-17
Tlf 072-761-8414
Fax 072-761-8689
Hjemmeside