Akabeko (赤べこ) der betyder rød ko på japansk er et flere hundrede år gammelt traditionelt stykke legetøj fra Aizu regionen i Japan. Det er især samuraibyen Aizu Wakamatsu der er berømt for den røde ko og den er også blevet byens symbol:

akabeko Se mere her

Koen er lavet af papier-mâché og derefter bemalet. Hoved og hals sidder på en wire så hovedet kan bevæge sig. En akabeko er dog ikke kun et stykke legetøj, men også en amulet:

For mere end 1000 år siden i byen Yanaizu, ikke langt fra Aizu-Wakamatsu, påbegyndte man konstruktionen af Enzo-ji, et meget vigtigt buddhistisk tempel. Tømmeret der skulle bruges til at bygge templet, blev fragtet af en okse der nægtede at forlade templet, da det var færdigbygget. Oksen fik lov at blive på tempelområdet og blev hurtigt døbt ”akabeko” af de lokale indbyggere og blev snart et symbol på tilbedelsen af Buddha. Mange år senere i slutningen af det 16. århundrede blev borgen i Aizu-Wakamatsu kaldet Tsuruga-jō, hovedkvarter for daimyo’en Gamō Ujisato.

akabeko rød ko

Da han hørte historien om den røde ko, fik han ideen til at lave akabeko som et stykke legetøj. På et tidspunkt blev området omkring Aizu-Wakamatsu ramt af mæslinger, og de børn som havde en akabeko blev ikke syge. Den røde farve har i Japan altid været set som et værn mod sygdom, og akabeko er således den dag i dag en amulet for et godt helbred.


Links til videre læsning

Udenlandske sider

Marasinghe, Chandrajith Ashuboda (2005). Introducing Japan: Aizu-Wakamatsu (PDF). Japan Society for the Promotion of Science (JSPS) Quarterly (14): 15.

Shopping info

Souvenirbutikker, supermarkeder mm. i Aizu Wakamatsu.

Tokyo

Man kan også være heldig at finde den i legetøjsbutikker og lign. i Tokyo. Den kan også købes i en butik nær Tokyo station der handler med lokale produkter fra Fukusima området inkl. Aizu Wakamatsu.

Kig efter den store røde akabeko foran butikken – den er til at få øje på!

Adresse

Fukushima-ken Yaesu Kanko Koryu Kan | 福島県八重洲観光交流館

Santoku Yaesu Building 1F 2-6-21 Yaesu, Chuo-ku, Tokyo, 104-0028

Hjemmeside