higashi chaya

De gamle chaya-distrikter

Udgivet i Chubu-regionen, Kanazawa
22. februar 2022

I Kanazawa ligger en række gamle chaya-distrikter der er et besøg værd. En chaya betyder egentlig et tehus, men er faktisk en bestemt type af eksklusive restauranter hvor geishaer (professionelle værtinder og ikke prostituerede som de ofte fejlagtigt bliver omtalt som) har underholdt gæster med dans og musik siden Edo-perioden.

I Edo-perioden blev chayaer opført i bestemte afgrænsede underholdningsdistrikter ofte uden for byen. Kanazawa har tre velbevarede distrikter, Higashi Chayagai, Nishi Chayagai og Kazuemachi som alle blev flyttet til deres nuværende placering i 1820. Der er stadig geishaer der er aktive i disse distrikter.

I Edo-perioden var det forbudt at bygge huse i to etager undtagen chayaer. En chaya har meget ofte i stueetagen et tremmeværk ud til gaden. Det kaldes kimusuko som egentlig betyder et insektbur i træ. Udover at bidrage til æstetikken har de også en praktisk funktion, da de forhindrer indkig fra forbipasserende samtidig med at man indefra stadig kan kigge ud på gaden. Mange kimusuko er malet røde som giver en fin stemning om aftenen når lysene skinner ud mellem tremmerne.

Higashi Chaya distriktet (Higashi Chayagai)

Kort

Higashi Chaya distriktet (東茶屋街, Higashi Chayagai) dvs. det østlige distrikt er det største af chaya distrikterne og også det meste interessante. Hovedgaden er flankeret af en lange række fine gamle huse som er indrettet som chayaer, restauranter og forskellige butikker. En af butikkerne Hakuza sælger forskellige produkter lavet af bladguld som er Kanazawas specialitet. Over 90% af bladguldsproduktionen i Japan finder sted i Kanazawa. For enden af hovedgaden ligger Fumuroya som sælger takara no fu en speciel hvedemelsbolle der kan bruges som fyld til suppe f.eks misosuppe. De smager overraskende godt.

To chayaer er indrettet som museer hvoraf Shima er den mest interessante. Her får man en fornemmelse af hvordan livet som geisha var i en chaya i gamle dage.

Se i nærheden


Nishi Chaya distriktet (Nishi Chayagai)

Kort

Nishi Chaya distriktet (西茶屋街, Nishi Chayagai) dvs. det vestlige distrikt er ikke særlig stort, det består nærmest kun af en enkelt gade og ligger ikke særlig langt fra Kanazawas berømte Ninja tempel. Der er et enkelt museum Nishi Chaya Shiryokan der fortæller om områdets historie. Der er en række chaya-huse der fungerer som restauranter. Ellers er det mest cafeer og enkelte butikker der sælger chokolade, forskellige udgaver af søde azukibønner mm.

nishi chaya

Meget tæt på rundt om hjørnet ligger også en lille tofuforretning (Nakatani Tofu) der bla. sælger lækker tofu soft ice. (kig efter et lille hvidt hus med røde lygter der har et stort stentrug stående til højre for døren, kort).

Se i nærheden


Kazuemachi Chaya distriktet

Kort

Kazuemachi chaya distriktet ligger langs floden mellem Asanogawa Ohashi broen og Naka-no Hashi broen. I dette område er der stadig en del chaya huse og restauranter hvor man kan være heldig og høre lyden fra shamisen strengeinstrumentet ved aftentide. Den lange fine ubrudte række af chaya’er langs floden blev udnævnt som en af Japans kulturskatte i 2008. Et dejlig stille område at gå en tur i og er man her i april måned kan man nyde synet af de mange blomstrende kirsebærtræer. Tager man en af de små stikveje væk fra floden kommer man om på den anden side af chaya-husene. Her er gaden nogen steder ikke meget bredere end 1-2 meter og bygningerne står tæt. Kig også efter Kuragarizaka gyden, en meget smal gyde som ender i en trappe der fører op til Kuboichi helligdommen.


Links til videre læsning

Udenlandske sider

  • Higashi chaya – find mere info på denne side udarbejdet af Kanazawas turistbureau