zenkoji_templet_nagano

Zenkōji-templet

20. marts 2022

Zenkōji-templet (善光寺) i Nagano vest for Tokyo er et Japans mest betydningfulde og populære templer. Templet huser den allerførste buddhistiske statue der kom til Japan i 552 efter buddhismen lige var blevet introduceret i landet. Statuen er en triade kaldet Ikko Sanzon Amida Nyorai der består af tre figurer med en fælles glorie. Den menes at være en gave til kejseren fra Korea.

I første omgang blev statuen opbevaret i et tempel i Osaka hvor den blev genstand for en større fejde mellem to klaner. Det endte med at templet blev ødelagt og statuen smidt i en kanal hvor den senere blevet reddet op af en forbipasserende mand Honda Yoshimitsu. Han tog statuen med tilbage til sin fødeby Shinano (nuværende Nagano). Da kejserinde Kōgyoku hørte at statuen var blevet reddet, beordrede hun at et tempel blev bygget i dets ære og kaldte det Zenkōji der er en kinesisk læsning af Honda Yoshimitsu’s navn. Det var også kejserinden der besluttede at statuen aldrig skulle vises frem igen (heller ikke for den øverste præst) og derfor blev der lavet en kopi der vises frem hvert 6. år i nogle få uger i april-maj under Gokaichō-festivalen.

Daihongan-templet

Inden Niōmon-porten ligger på venstre hånd Daihongan-templet som er tempel og beboelseskvarter for den øverste præstinde. Præstinden er enten et medlem af den kejserlige familie eller er tæt knyttet til den.

Niōmon-porten

Niomon-porten er den første port man møder på vejen op til Zenkōji-templet. Et par statuer af Niō står vagt og beskytter indgangen mod onde ånder. Den nuværende bygning er en rekonstruktion fra 1915. Efter man har passeret Niōmon-porten går man op af en længere shoppinggade med små butikker og cafeer.

Sanmon-porten

Sanmon-porten fra 1750 er den centrale indgang til hele tempelområdet. Det er muligt at komme indenfor i bygningen, øverst oppe på 2. sal er der en fin udsigt udover området selvom udsynet forstyrres noget af et sikkerhedsnet.

På 1. sal er der en statue af Monju Bodhisattva der ridder på en hest omgivet af Shitenno et samlet navn for de fire himmelkonger der beskytter de fire verdenshjørner.

På den store plakette på forsiden af porten står der Zenkoji med kinesiske tegn. Den kaldes også for Due-plaketten fordi små figurer i form af duer er gemt i tegnene.

Jizō Bodhisattva-statuer

Lige til højre for Sanmon-porten står seks Jizō Bodhisattva-statuer i bronze. De er meget populære blandt japanerne og regnes for at være beskyttere af de seks verdener af genfødsel som enhver sjæl skal vandre igennem for at opnå oplysning. De seks verdener er helvede, sultne spøgelser, dyr, halvguder (asura), mennesker og guddommelige væsener. Lige over for statuerne ligger Daikanjin-templet der er tempel og beboelseskvarter for Zenkoji-templets øverste præst.

Hondo – hovedbygningen

Zenkōji-templet blev grundlagt for omkring 1400 år siden. I følge gammel overlevering brændte templet ned flere gange og den nuværende hovedbygning blev rekonstrueret i 1707. Ser man templet oppefra er taget formet som et T også kaldet shumoku-stil. Det er en af de største træbygninger i Japan og består af en stor bedehal og en indre hal hvor hovedalteret står. Under alteret ligger Okaidan, en underjordisk tunnel. Som besøgende opfordres man til at gå igennem denne tunnel der henligger i fuldstændig mørke for at se om man kan finde nøglen til paradis som er fastgjort til en af væggene. Rører man nøglen, er man sikret evig frelse.

Churei den-pagoden

Lige til venstre for hovedbygningen ligger en pagode som fungerer som krigsmindemærke. Asken fra 2,4 millioner der er døde i krig gennem de sidste 150 år er bevaret her. Den oprindelige pagode blev opført i 1906, men rekonstrueret i sin nuværende form i 1970. Stueetagen fungerer som templets museum med forskellige udstillede genstande.

Kyozo

En træbygning fra 1759 der ligger tæt på hovedbygningen. Der er sporadisk åbent for publikum. Er der åbent, har man mulighed for at se den oktavformede, roterende sutraholder der indeholder et komplet sæt af buddhistiske sutraer.

Adresse
491 Naganomotoyoshichō, Nagano, 380-0851
Hjemmeside

Kort

Bemærk det er forbudt at fotografere indenfor i hovedbygningen.

Transport
Det tager omkring en halv time at gå op til Zenkōji-templet fra Nagano station. Alternativt går der flere busser fra stationen. Det tager omkring 10 min.


Se i nærheden