Ganshoin-templet

Udgivet i Chubu-regionen, Obuse
10. oktober 2023

Ganshoin-templet (岩松院) i Obuse i nærheden af Nagono tilhører Soto-sekten inden for den japanske zenbuddhisme. Templet blev grundlagt i 1472 i Muromachi-perioden og er siden hen blevet genopbygget tre gange senest gang for omkring 200 år siden.

I templets hovedbygning er der et stort loftsmaleri af en fugl føniks malet af kunstneren Katsuhika Hokaisai (1760-1849) året inden han døde (se billedet øverst). Maleriet måler 584 x 636 cm og er malet på 12 paneler af cyprestræ der efterfølgende er monteret samlet på loftet. Det er malet i kraftige farver af rød, blå, grøn, brun og guld.

Maleriets titel er Den store Ho-o dvs. Føniksen der stirrer i otte retninger. Og det passer: uanset fra hvilken vinkel man kigger på maleriet, kigger føniksen direkte på en.

Fuji-bjerget var et gennemgående motiv i Hokusai’s kunst og maleriet af føniksen er ingen undtagelse: nederst i maleriet danner fjerene en omvendt trekant kaldet Sakasa Fuji – Fuji-bjerget vendt på hovedet.

Bag templets hovedbygning ligger en lille dam som hvert forår tiltrækker mange frøer der parrer sig og lægger æg og det går ikke stille for sig. Dammen kaldes også for Kaeru-Gassen-no-Ike dvs. Dammen med de kæmpende frøer. Dammen siges at have inspireret haiku-forfatteren Issa (1763-1827) til et af sine berømte haiku-digte:

Yase gaeru         Magre frø,

             makeruna Issa   opgiv ikke kampen

kore ni ari           Issa er her

Ved siden af dammen er der en stentrappe der fører op til en mindre kirkegård med et mausolæum for daimyo’en (feudalherren) Fukushima Masanori (1561-1624). I de sidste år hans liv levede Masanori i Nagano præfekturet og valgte i den forbindelse Ganshoin som sin families tempel (et såkaldt bodaiji-tempel).

Bemærk: det er forbudt at fotografere inde i selve templet. Udenfor er der ingen restriktioner.

Adresse
615 Karida, Obuse, Kamitakai, Nagano 381-0211
Hjemmeside (på japansk)

Kort (Google) Kort over Obuse (PDF)
Brochure på engelsk om templet (PDF)

Transport
Ganshoin-templet ligger 2 km fra Obuse station. Man kan gå til templet i løbet af en halv times tid. Det er også muligt at tage en bus, men den standser langt fra templet så det bedste er at gå. Alternativt tag en taxa fra stationen.