fredsparken_hiroshima

Fredsparken i Hiroshima

9. august 2022

Fredsparken i Hiroshima (平和記念公園, Heiwa Kinen Kōen) er en stor park på omkring 12 hektarer tegnet af den japanske arkitekt Kenzo Tange en del år efter 2. verdenskrig. Parken ligger midt i Hiroshima i det der engang var byens travleste byrum. Her er flere mindesmærker og museer der sætter fokus på atombomben der sprang over Hiroshima 6. august 1945 og dets eftervirkninger.

Adresse
1 Chome-1 Nakajimacho, Naka, Hiroshima, 730-0811

Kort

Transport

Tag sporvogn 2 eller 6 fra Hiroshima station og hop af på stoppestedet Genbaku-Dōmu Mae. Man kan også tage en af de mange Hiroshima Sightseeing Loop Bus (Meipuru-pu) som alle standser ved Fredsparken.


Atombombekuplen (Atomkuplen)

Hiroshimas store udstillingsbygning (Hiroshima Prefectural Commerce Exhibition Hall) stod færdig i 1915 og var lidt af en arkitektonisk bedrift med en stor kuppel lavet i kobber. Udstillingsbygningen lå kun 160 meter væk fra det sted hvor atombomben sprang men undgik mirakuløst at blive udslettet i modsætning til resten af Hiroshimas bymidte. Den ødelagte bygning er efterfølgende bevaret i den stand den var i efter bombningen. Den er nu kendt som Genbaku Dōmu (Atombombekuplen) og blev i 1996 en del af Unescos verdensarv fordi den er et tydeligt bevis på hvilken ødelæggende kraft en atombombe har.

Kort


Mindesmærke for ofrene for atombomben ( Cenotaph for the Victims of the Atombic Bomb)
Mindesmærket er det centrale fokus i Fredsparken og opført i 1964. Gravmindet er formet som en bue der symbolsk skal beskytte ofrene fra elementernes rasen. En inskription på mindesmærket lyder: “Lad alle sjæle hvile her i fred ; for vi vil ikke gentage ondskaben”. Under buen står en kiste i sten der indeholder navnene på alle dem der er døde som følge af bombningen uanset nationalitet.

Bag mindesmærket ligger fredsdammen hvor fredsflammen eller den evige flamme brænder på en forhøjning i midten af dammen. Flammen har brændt uden afbrydelse siden 1. august 1964. Fredsflammen vil brænde lige så længe der er atomvåben i verdenen.

Kort


Hiroshima Fredsmuseum (Atombombemuseet)

Hiroshima Fredsmuseum er et museum der i ord, billeder og forskellige effekter fortæller historien om 2. verdenskrig og atombomben over Hiroshima. Det blev opført i 1955 og er en af de mest besøgte seværdigheder i Hiroshima. Kenzo Tange har tegnet hovedbygningen. Museet genåbnede i foråret 2019 efter en længere renoveringsperiode.

Der er også en cafe, en museumsbutik og et bibliotek med materialer om atombomben og fredsarbejdet. Museet og biblioteket har ansvaret for en større Freds-database (herunder billeder, videoer, bøger, tidsskrifter mm.) som man kan søge i via internettet.

Adresse
1-2 Nakajimacho, Naka-ku, Hiroshima, 730-0811
Hjemmeside

Kort

Læs også Artikel om Japans fredsmuseer og krigsmuseer af journalist Asger Røjle (Politiken 22.9.2014)


Hiroshima Fredsmindehal (Hiroshima National Peace Memorial Hall for the Atombic Bomb Victims)

Fredsmindehallen åbnede i 2002 og er tegnet af Kenzo Tange. Mindehallen giver et 360 grader øjebliksbillede af Hiroshima by set fra det sted hvor bomben sprang 6. august i 1945. Billedet af byen er skabt vha. 140.000 fliser som er det antal mennesker man mener døde inden årets udgang i 1945. Bygningen huser også et arkiv med vidnesbyrd og erindringer fra de mange hibakusha-overlevende (en særlig betegnelse for de overlevende efter bomberne i Hiroshima og Nagasaki), billeder og videooptagelser.

Kort


Fredsklokke
Fredsklokken er lavet af Masahiko Katori en ekspert i støbning af klokker og blev indviet i september 1964. Den er omkring en 1 meter i diameter og vejer 1200 kg. Man er velkommen til at gå hen og slå på klokken, mange beder en lille bøn efterfølgende.

Kort


Fredsmonumentet for børn

Dette monument blev bygget i 1958 for at mindes alle de børn der døde i forbindelse med atombomben. Det blev opført på opfordring af klassekammeraterne til Sadako Sasaki, en pige der døde som 12 årig af leukæmi efter at være blevet udsat for atombombens stråler. Mere 3100 skoler og flere lande herunder England bidrog til opførelsen af monumentet. Øverst er der en bronzestatue af Sasaki som holder en foldet origami-trane i guld som et fredssymbol. På en sten under monumentet står en inskription løst oversat som: “Det her er vores råb. Det her er vores bøn. For skabelse af fred i verden”.

Kort


Se i nærheden

Se også