orizuru tower

Orizuru tower

27. december 2021

I juli 2016 åbnede Orizuru Tower efter at bygningen, ejet af bilfirmaet Hiroshima Mazda Co., havde gennemgået en omfattende renovering. Renoveringen blev forestået af den lokale stjernearkitekt Hiroshi Sambuichi som bl.a. også har tegnet udsigtsplatformen på toppen af Misen-bjerget på den nærliggende Miyajima ø og Inujima Seirensho kunstmuseet på Inujima-øen. Hans fokus er at skabe bæredygtige og selvforsynende bygninger. Selv grundstrukturen af bygningen blev bevaret, mens facaden blev udskiftet til en der bedre kunne modstå jordskælv. Facaden fungerer også som afskærmning fra solens stråler hvilket har reduceret omkostningerne ved at afkøle kontorlokalerne. Sammen med masser af grønne planter og et bevidst valg af jordfarver falder bygningen godt ind i omgivelserne selvom det er en meget stor og høj bygning.

I stueetagen er der udover en café en meget velassorteret butik der sælger lokale fødevarer som f.eks. fiskekonserves og utallige produkter med yuzu smag (en japansk citrusfrugt). Butikken har også et godt udvalg af lokalt kunsthåndværk, herunder synåle. Hiroshima står for 90% af produktionen af synåle i Japan (høj kvalitet). De næste etager er reserveret til kontorlokaler, konferencerum etc.. På 13. etage er der en fantastisk åben træbeklædt tagterrasse bygget i en stil der minder om en shinto-helligdom hvor man kan se vidt omkring på en klar dag. Orizuru Tower er placeret lige ved siden af Fredsparken, så man kan stå og kigge lige ned på Atombombekuplen og se den evige ild brænde og Fredsmuseet i det fjerne.

På 12. etage lige under tagterrassen er der et stort rum der både fungerer som museum og aktivitetssted. Der er en gennemgang af Hiroshimas historie fra atombomben faldt 6. august 1945 og frem med bud på hvordan byen vil udvikle sig. I et hjørne af rummet er der mulighed for at kigge lige ned i en af sidegaderne ved Orizuru Tower og se det nøjagtige sted hvor atombomben faldt (se billede). Hovedattraktionen er dog de besøgendes mulighed for at folde origami-traner kaldet orizuru på japansk. Origami-tranerne er blevet symbol på fred og ses overalt i Hiroshima. Efter man har foldet sin origami-trane kan man gå over i et hjørne af rummet med plexiglas i gulvet og kaste sin trane ned i en stor glaskasse der er sat fast på ydersiden af bygningen. Den minder lidt om en stor glasskorsten 4 meter bred og 50 meter høj (samme som hele bygningens højde). Meningen er at skorstenen efterhånden helt skal fyldes med origami-traner som et evigt symbol på fred. Man regner med at der skal foldes omkring 1 million traner før man er i mål. Man kan se hvor langt man er kommet nede fra gaden.

Efter man har nydt udsigten og foldet en origami-trane kan man enten tage elevatoren ned eller gå hele vejen vha. af en stor bred udvendig trappe der er overdækket. Her er der undervejs nogle fine kig til Hiroshimas seværdigheder bl.a. Hiroshima borg. Hvis man ikke gider at gå, er der også mulighed for at at tage en rutjsebane der løber ved siden af trappen og som stopper på hver etage.


Adresse
1-2-1 Ootemachi, Naka-ku, Hiroshima, 730-0051
Hjemmeside

Kort

Transport
Tag Hiroshima Dentetsu sporvognen (Miyajima eller Eba linien) fra Hiroshima station og hop af på stoppestedet “Atomic Bomb Dome”. Herfra er der 1 min´s gågang.

Links til videre læsning

Se i nærheden