Izumo Taisha-helligdommen

Izumo Taisha-helligdommen

Udgivet i Chugoku-regionen, Izumo
9. august 2023

Izumo Taisha-helligdommen (出雲大社) ligger i Izumo et stykke vest for Matsue. Helligdommen er en af Japans vigtigste shinto-helligdomme. Den er helliget guden Ōkuninushi. Ifølge japansk mytologi skabte han landet Japan og herskede også over Izumo-regionen. Han er gud for landbrug og medicin og også held og lykke, rigdom og en-musubi. En er de bånd der knytter mennesker sammen og de forbindelser man møder igennem sit liv: familie, venner, kollegaer, ens udkårne etc. En-musubi betyder at skabe disse bånd. Mange besøger Izumo Taisha og beder til Ōkuninushi for at få god en i deres liv.

Hvert år fra den 10. til den 17. dag i månekalenderens 10. måned (oftest i november måned) fejrer Izumo Taisha Kamiarizuki der betyder måneden med guder. De otte millioner shinto-guder i Japan kommer til helligdommen for at holde møde og beslutter sig her for hvilken type af en menneskene vil have det følgende år. I resten af Japan kaldes måneden for Kannazuki, dvs. måneden uden guder. I forbindelse med mødet afholder Izumo Taisha-helligdommen en større festival, Kamiari-festivalen.

Indtil omkring 1744 blev Izumo Taisha nedrevet og genopbygget i et fast mønster som en form for renselsesritual. Den praksis er ophørt, men helligdommen gennemgår stadig en større renovering (sengu) ca. hvert 60. år. Den seneste renovering startede i 2008 og sluttede i 2013. Her blev bla. taget på hovedbygningen udskiftet med nye stykker af cypresbark.

Seidamari-toriiporten

Ankomst til Izumo Taisha-helligdommen starter forenden af Shinmondori-gaden hvor en enorm torii-port i træ står. Langs gaden kan man finde forskellige cafeer og restauranter og butikker der sælger kunsthåndværk, lokale souvenirs mm. I den anden ende af gaden står Seidamari-toriiporten i træ som markerer hovedindgangen til helligdommen. Hele helligdomskomplekset dækker et areal på omkring 16 hektarer.

Matsu no sando-vejen

Fortsætter man nordpå fra torii-porten kommer til en vej der langsomt skråner nedad, Matsu no sando-vejen. Den sidste del af vejen er inddelt i tre baner vha. lange rækker af fyrretræer. Midterbanen er forbeholdt guderne, så de besøgende skal tage enten den højre eller venstre bane. Forenden af vejen passerer man endnu en stor torii-port i bronze som markerer indgangen til selve helligdomskomplekset.



Haiden-bygningen (den bygning hvor man tilbeder den enkelte helligdoms kami eller gud)

Denne bygning er det først man møder efter man har passeret den store torii-port. Foran bygningen hænger en stor shimenawa, et helligt reb. Det er dog ikke så stort som det der hænger foran den nærliggende kaguraden-bygning. Store shimenawa er et karakteristisk træk ved shinto-helligdomme i hele Izumo-regionen.

Haiden er det sted hvor man beder til Ōkuninushi. Man starter med at smide et par mønter i saisen bako-kassen som et offer til guden. Derefter bukker man to gange, klapper fire gange, beder en stille bøn og bukker til sidste en enkelt gang. Normalt klapper man hænderne to gange som besøgende ved en shinto-helligdom. Men ved Izumo Taisha-helligdommen klapper den besøgende fire gange: to gange for en selv og to gange for den partner man har eller håber man får.

Honden-bygningen (hovedbygningen)

Bag haiden-bygning ligger hovedbygningen helliget Ōkuninushi. Den er 24 meter høj og er dermed den største helligdomsbygning i Japan. Men i følge nedskrevne kilder fra år 970 har bygningen dog været endnu højere dengang. Muligvis op omkring 48 meter høj. Omkring år 2000 blev der foretaget en større arkæologisk udgravning til højre for haiden-bygningen hvor man fandt spor efter den oprindelige hovedbygning bla. søjlerester der indikerer at det muligvis passer at bygningen har været så høj.

Den nuværende bygning stammer fra 1744 udført i en japansk stilart kaldet taisha-zukuri som man kender til før buddhismen kom til Japan i det 6. århundrede. Den blev i 1952 udnævnt til at være en af Japans nationalskatte.

Honden-bygningen og nogle mindre helligdomsbygninger er omgivet af to rækker af hegn for at markere at dette område er det helligste. Der er derfor heller ingen adgang for besøgende. Man kan dog godt gå rundt om hele det yderste hegn og stadig få en fornemmelse hvordan honden-bygningen ser ud.

Jukusha-bygningerne (beboelse for guderne)

På hver side af honden-bygningen ligger to lange bygninger. Disse bygninger bliver brugt til beboelse når guderne fra hele Japan mødes i Izumo Taisha i løbet af Kamiarizuki-måneden. Dørene ind til bygningerne er normalt lukkede, men står åbne for guderne i løbet af de syv dage Kamiarizuki varer.

Kaguraden-bygningen (hellig dansehal)

Lidt væk fra honden- og haiden-bygninen ligger kaguraden-bygningen. I denne bygning bliver der udført forskellige shinto-ritualer, bønner og bryllupsceremonier. Foran på bygningen hænger en enorm shimenawa, et helligt reb. Det er 13,5 meter langt og vejer 4,5 tons hvilket gør det til et af de største i Japan.

Skattekammer

I skattekammeret udstilles forskellige billeder, dokumenter og diverse kunstgenstande som tilhører helligdommen. Her er også en større træmodel af hvordan den oprindelige honden-bygning så ud.

Shimane Museum of Ancient Izumo

Her kan man som besøgende lære mere om helligdommen og regionen og bla. se de såkaldte uzubashira-søjler som blev brugt til den oprindelige honden-dbygning.


Adresse
195 Taishacho Kizukihigashi, Izumo, Shimane 699-0701
Hjemmeside (på japansk)

Kort over tempelområdet mm. (på japansk)

Kort (Google)

Transport

Izumo Taisha ligger en del kilometer nord for Izumoshi station. Man kan enten tage bussen (fra stoppested nr. 1) det tager ca. 25 minutter eller skifte til Ichibata toglinien det tager ca. 20 minutter. Man skal skifte tog én gang undervejs på Kawato station. Izumoshi station er forbundet med Matsue station. Turen her tager mellem 25-40 minutter og Japan Rail Pass kan benyttes.


Læs også