Himeji-borg

Udgivet i Himeji, Kansai-regionen
12. januar 2022

Himeji-borgen er Japans mest berømte borg. Har man set Shogun med Richard Chamberlain eller James Bond-filmen “Du lever kun to gange” med Sean Connery vil man måske huske den. Den er enorm og kridhvid hvilket også har givet den navnet Shirasagi-jo eller Den hvide Hejres borg. Den er på listen over Japans nationalskatte og kom på UNESCO’s verdensarvsliste i 1993.

Det er en af Japans få oprindelige borge som står som da Toyotomi Hideyoshi lod den bygge tilbage i 1581. Fra 1601-1609 fik borgen sit nuværende udseende af Ikeda Terumasa. Andre borge som nogenlunde står som da de blev bygget er Matsumoto borg, Hikone borg, Inuyama borg og Marugame borg.

Borgen har i de sidste mange været lukket pga. renovering, men blev genåbnet i slutningen af marts 2015 under stor festivitas. Bla. taget og facaden er blevet renoveret. Facaden består af hvidt puds lavet af søgræs, hampefibre, pulveriserede muslingeskaller og læsket kalk i 3 cm tykt lag. Selve konstruktionen er lavet af træ.

Set udefra ser det ud som borgen består af 5 etager, men i virkeligheden når man kommer indenfor er den på hele 7 etager med 6 etager over jorden og en i kælderen. Fundamentet til borgen er omkring 14 meter højt og selve borgen lidt over 30 meter høj (ca. Rundetårns højde)

Man kan sagtens bruge 3 timer på at besøge selve borgen og dens mange etager og det store borgområde med næsten 80 forskellige bygninger, porte og brolagte stier der bugter sig frem og tilbage. Kom tidligt om morgen. Midt på dagen kan der være mange mennesker og man kan risikere at skulle stå i kø i flere etaper undervejs.

Himeji ligger på shinkansen-linien mellem Kyoto og Hiroshima og det vil være et oplagt stop på vejen. Hvis man vil have det fulde udbytte af at se byen og borgen, kan man selvfølgelig vælge og tage en overnatning i Himeji. Men langt de fleste både japanerne selv og turister udefra ser Himeji-borgen på en dagsudflugt. Det tager under en ½ time at gå fra Himeji station og op til borgen. Og den er ikke svær at få øje på fra stationen hvor der iø. er lavet en udsigtsplatform med mulighed for at tage et godt billede af borgen.

Adresse
68 Honmachi, Himeji, 670-0012
Hjemmeside (på japansk, mulighed for maskinoversættelse til engelsk)

Kort


Se i nærheden

Links til videre læsning

Udenlandske sider

Bøger og artikler
  • Mønster-Kjær, Esben: Samuraiernes uindtagelige borg. I: Historie nr. 10/2014 (inkl. kort)