Daikakuji-templet

Udgivet i Kansai-regionen, Kyoto
1. januar 2022

Daikakuji-templet (大覚寺) ligger i Arashiyama-området i det vestlige Kyoto. Det er et af Kyotos ældste templer og blev oprindeligt bygget som et palads for kejser Saga (786-842) i starten af 800-tallet hvor han ofte opholdt sig lidt væk fra travle Kyoto. Et stykke tid efter hans død blev paladset ombygget til at være et tempel der tilhører Shingon eller Rene Land buddhismen.

Daikakuji-templet består af flere bygninger der indbyrdes er forbundet med overdækkede korridorer og verandaer. Gulvene her giver en svag knirkende lyd når man går på dem på samme måde som de berømte  “nattergale-gulve” i Nijo-borgen. Begge steder skulle gulvene fungere som en alarm for evt. indtrængende fjender. Flere af bygningerne i Daikakuji-templet har fine fusuma-skydedøre med malerier lavet af den berømte Kanō-skole.

Et af templets største skatte er en kopi af Hjerte-sutraen udført af kejser Saga under vejledning af Kobo Daishi, grundlægger af Rene Land buddhismen. Hjerte-sutraen er en ritualtekst, som man reciterer igen og igen som et langt mantra der renser sindet og giver kraft og styrke. Den opbevares i en oktavformet bygning på templets grund og vises frem for offentligheden hver 60. år. Sidste gang var i 2018.

Ved siden af templet ligger en stor kunstig sø, Osawa-søen der blev skabt af kejser Saga efter inspiration fra Dongting-søen i Kina. Omkredsen er omkring 1 km. Søen blev brugt af kejseren til almindelig sejllads, fiskeri mm. Han afholdt også flere fester på både i søen for at beundre månen. Tæt på søen ligger en rød, to etagers pagode der blev opført i 1967 for at fejre 1150 års jubilæet for kejser Sagas kopiering af Hjerte-sutraten.

Kejser Saga dyrkede ikebana-blomsterkunsten og den dag i dag er templet hovedkvarter for ikebana-skolen Saga Goryū. Der er som regel altid udstillet fine blomsteropsatser på templets område. I november måned afholdes en større Saga chrysanthemum-udstilling.

Adresse
4 Sagaōsawachō, Ukyo, Kyoto, 616-8411
Hjemmeside

Kort

Transport

Daikakuji-templet er omkring 15 minutters gågang fra JR Saga-Arashiyama stationen, alternativt 25 minutters gågang fra Keifuku Arashiyama station.


Se i nærheden