enkoji_templet_kyoto

Enkōji-templet

Udgivet i Kansai-regionen, Kyoto
27. december 2021

Enkōji-templet (圓光寺) er et zentempel i Kyoto der tilhører Rinzai-skolen. Det ligger tæt på den kejserlige villa Shugakuin.

Templet blev grundlagt tilbage i 1601 i Fusumi-området i det sydlige Kyoto af shogun Tokugawa Ieyasu (1543-1616) som et undervisningssted. Han inviterede zenpræsten Sanyo Genkitsu (1548-1612) til at blive den første leder af skolen. Enkōji-skolen var åben for alle og ikke kun buddhistiske munke.

Templet publicerede talrige bøger af bla. kinesisk oprindelse f.eks.: Koshikego (også kendt som Kongzi Jiayu) med tekster af Confucius, Rikutō, Sanryaku, Jōganseiyō, Azuma Kagami, I ching og Bukeishichisho. Disse bøger er kendt under Fushimi udgaverne (Fushimiban) eller Enkōji-udgaverne. De 50000 træblokke der blev brugt til at trykke bøgerne har templet stadig den dag i dag.

Templet blev senere flyttet til Shokokuji-templet og derefter til sin nuværende placering i det nordlige Kyoto i 1667. Det er kendt i dag for sine mange zazen-meditationssceancer og fungerer som et træningssted for buddhistiske munke. Templet er tilknyttet Nanzenji-templet der ligger lidt længere sydpå i Kyoto.

Man mener at den berømte skulptør Unkei har lavet statuen som tilbedes i templet: Kannon en Bodhisattva med 1000 arme. Templet har udover denne statue mange skatte bla. en seks-delt foldeskærm med malerier af bambusskove af Maruyama Ōkyo (1733-1795).

Maruyama_Ōkyo_bambus

Enkōji-templet har to haver. Den første møder man når man er gået igennem indgangsporten. Det er en tør stenhave kaldet Honryutei eller Løbende drage. Det er en moderne zenhave færdiggjort i 2013. Flere skarpe sten står på højkant eller ligger ned i bølget hvidt sand for at symbolisere en drage der er på vej til at flyve.

Går man forbi denne have kommer man til den indre have, Jugyu no Niwa, der er meget berømt for sine efterårsfarver. De nydes bedst indefra templet. I denne have ligger også en gammel dam kaldet Seiryu-chi. Enkōji-templet er også berømt for sin suikinkutsu som er et nedgravet vandbassin hvor vand drypper ned og som giver en fin, beroligende og zenagtig lyd når man går rundt i haven. Ved siden er der en lille bambuslund. 

Bag templet ligger en høj som man kan komme op på og nyde den fine udsigt udover Kyoto. Det er også her der ligger en mindre Toshugu-helligdom tilegnet shogun Ieyasu Tokugawa.

For foden af højen templets begravelsesplads placeret. Her er bla. Taka Murayama (1809-1876) heltinden fra romanen Hana no shogai (Blomsterliv) af forfatteren Seiichi Funahashi (1904-1976) begravet. Syed Omar er også begravet her. Han var en 19 årig udvekslingsstudent fra den malaysiske kongefamilie som døde i Kyoto efter at have været et offer for atombomben i Hiroshima.

Adresse
13 Ichijōji Kotanichō, Sakyō-ku, Kyōto-shi, Kyōto-fu 606-8147
Hjemmeside

Kort

Transport
Der er 15 min.’s gågang til templet fra Shugakuin eller Ichijoji station. Templet kan også nås med bus nr. 5 fra Kyoto station. Hop af på busstoppestedet  Ichijoji Sagarimatsucho. Herfra er der 5-10 min.’s gågang.