Kiyomizu-dera templet Kyoto

Kiyomizu-dera templet

Udgivet i Kansai-regionen, Kyoto
9. august 2022

Kiyomizu-dera templet (清水寺, egl. “det rene vands tempel”) er Kyotos mest berømte buddhistiske tempel. Det blev grundlagt i 778 lige ved siden af Otowa-vandfaldet på en bakke i den østlige del af Kyoto. Templet har fået sit navn efter det rene vand der flyder fra vandfaldet.

Kiyomizu-dera templet tilhørte oprindeligt Hossō-sekten, en af de ældste skoler inden for japansk buddhisme der stammer fra nærliggende Nara, men templet formede sin egen Kita Hossō-sekt i 1965.

Tempelgrunden strækker sig over mere end 13 hektar med flere bygninger der for de flestes vedkommende er rekonstruktioner fra 1600-tallet. Templets oprindelige bygninger eksisterer ikke længere. Templet er bedst kendt for sin enorme hovedbygning (honden) i træ med en stor terrasse bygget på pæle hævet 13 meter over jorden. Om foråret og efteråret er der her udsigt til blomstrende kirsebærtræer og røde japanske løn som står spredt udover hele tempelgrunden. Det er også her man har en panoramaudsigt udover Kyoto især smuk ved solnedgang. Den nuværende hovedbygning stammer fra 1633 og er opført uden brug af et eneste søm. Et fint eksempel på traditionel, japansk arkitektur. Indenfor er templets skat en statue af Kannon med 11 ansigter og 42 arme.

I nærheden af hovedbygningen ligger Jishu-helligdommen helliget kærlighed og ægteskab. Foran helligdommen står to hellige sten med 18 meter imellem sig. Det siges at hvis du kan gå fra den ene sten til den anden med lukkede øjne uden hjælp, får du held i kærlighed. Hvis du skal have hjælp, skal du også have hjælp til at finde kærligheden.

kiyomizudera

For foden af hovedbygningen flyder Otowa-vandfaldet der deler sig i tre vandløb som har hver deres gode egenskaber: succes i skolen, held i kærlighed og et langt liv. Vandet tiltrækker mange besøgende der drikker af det med medbragte kopper eller øser. Det regnes dog for at være grådigt hvis man drikker fra alle tre vandløb.

Lidt tilbagetrukket på grunden er Okunoin-bygningen som minder om hovedbygningen bare i mindre målestok også med en terrasse. Det er et godt sted at fotografere da hovedbygningen med Kyoto i baggrunden er lige over for.

I det fjerneste sydlige hjørne af tempelgrunden ligger Koyasu-pagoden i tre etager som ses tydeligt hvis man står på terrassen ved hovedbygningen. I pagoden opbevares statuen af Koyasu Kannon en gudinde med ansvaret for sikker fødsel. Pagoden er naturligt nok meget besøgt af gravide kvinder.

Indgangen til Kiyomizu-dera templet sker igennem Niomon-porten som er 10 m bred og 14 meter høj. Den nuværende bygning er er en rekonstruktion fra starten af det 16. århundrede. Efter Niomon-porten placeret lidt til højre ligger Saimon-porten (den vestlige port) en rekonstruktion fra 1631 med kunstfærdige træudskæringer. Lige inden for porten er der endnu en pagode kaldet Sanjū no Tō.

Værd at nævne er også Zuigudo-bygningen som huser Tainai-meguri et rum under bygningen med en hellig sten som man kan dreje mens man ønsker. Adgangen til grotten sker igennem en lang gang i bælgravende mørke der symboliserer at man er på vej ind i maven på en kvindelig bodhisattva. Man må føle sig frem og sørge for at holde godt fast i det reb der er sat op. Efter at man har ønsket går man ud i dagslyset igen, en handling der skal symbolisere genfødsel.

Selve vejen op til Kiyomizu-dera templet sker af en smal, stejl gade populært kaldet Chawan-zaka (tekop-gaden) med masser af små butikker der sælger keramik, kunsthåndværk og snacks.

Adresse

294 Kiyomizu 1-chōme, Higashiyama-ku, Kyōto-shi, Kyōto-fu 605-0862

Hjemmeside

Følg også med i Kiyomizu-dera templets Instagram-profil som de løbende opdaterer med fine billeder

Kort

Transport

Tag bus nr. 100 eller 206 fra Kyoto station (ca. 15 eller mere afhængig af trafikken) og hop af på stoppestedet Gojo-zaka eller Kiyomizu-michi. Her er der 10-15 min.’s gågang op til templet. Man kan også tage toget til Kiyomizu-Gojo station hvorfra der ca. 20 min.’s gågang.


Links til videre læsning

Udenlandske sider