nanzenji_hatto

Nanzenji-templet

Udgivet i Kansai-regionen, Kyoto
14. december 2023

Nanzenji-templet (南禅寺) i Kyoto er hovedtemplet for Rinzai-skolen, en af zen-sekterne. I 1264 byggede kejser Kameyama en villa kaldet Zenrinjiden, men besluttede i 1291 at villaen skulle ændres til at være et zentempel. Nanzenji-templets første hovedpræst var Daiminkokushi. Mange af templets bygninger blev færdiggjort under ledelse af den efterfølgende hovedpræst Naninkokushi. I Edo-perioden blev templets grund udvidet til 3 hektar.

De originale bygninger blev ødelagt af ildebrand af flere omgange i løbet af Muromachi-perioden. De nuværende bygninger blev genopført i Momoyama-perioden (1570-1600).

Sanmon-porten

Sanmon-porten er Nanzenjij-templets indgangsport. Den blev bygget af Tokugawa-klanen i 1628 som et mindemonument for de soldater der døde under af belejringen af Osaka borg i 1615. For et mindre beløb er det muligt at komme op op øverst hvor der er en balkon med en fin udsigt udover Kyoto.

Chokushimon-porten

Går man igennem Sanmon-porten passerer man hurtigt en ny port kaldet Chokusushimon-porten – dvs. porten for de kejserlige sendebude. Den hed oprindeligt Hinogomon-porten og var en del af Kyotos kejserplads, men blev doneret til templet af kejserinde Meishō i 1641.

Hatto-bygningen

Efter Chokushimon-porten når man til Hatto-bygningen eller dharma-hallen som fungerer som undervisningssted. Der er ikke offentlig adgang til denne bygning. Foran Hatto-bygningen står et stort røgelseskar (se billede øverst).



Hōjō-haven 

Nanzenji-templet er meget berømmet for sin Hōjō-have. Det er en tør stenhave (karesansui) som gør udpræget brug af shakkei (lånt landskab) hvor havens baggrund bliver dannet af bjergene i det fjerne bla. Yokakuryo Dainichisanto. Det er en typisk zenhave med fokus på simpelhed, elegance og harmoni. Det hvide sand symboliserer havet, mens sten og planter symboliserer et jordisk paradis, et slags Shangri-La. Haven kaldes også for Toranokowatashi (unge tigere der krydser vandet) pga. formen på de to sten der er i haven. De forestiller tigermoderen med sin unge.

Man mener at haven er designet af den berømte landskabsarkitekt Kobori Enshū (1579 -1647) omkring år 1600.

Hōjō-bygningen

I forbindelse med Hōjō-haven ligger Hōjō-bygningen som består Daihōjō (beboelse for hovedpræsten) og Kohōjō (mindre beboelse). Daihōjō vender ud mod haven og er et fint eksempel på shinden zukuri arkitekturstilen med sit tag af tækkespån. Det var oprindeligt en del af Kyotos kejserpalads men blev flyttet til Nanzenji af kejser Goyozei i 1611. Hōjō-bygningen huser en en buddhastaue af Sei Kanzeon Bosatsu barmhjertighedsgudinden. Den stammer fra Heian-perioden. Der er også flere fine malerier på skydedørene af Genshin Kano og Eitoku Kano.

Kohōjō der ligger lige ved siden af fungerede oprindeligt som studerekammer i Momoyama borgen men blev flyttet til Nanzenji-templet sammen med et meget berømt maleri på en skydedør – Mizunomi no tora dvs. “Tiger der drikker vand” malet af Kanō Tanyū (1602-1674).

Akvædukt

Lidt usædvanligt er der på Nanzenji-templets område også en større akvædukt (Suirokaku) i mursten. Den blev bygget i løbet af Meiji-perioden og var en del af et større kanalsystem der fragtede vand og gods mellem Kyoto og søen Biwa. Biwa-kanalen langs Filosofstien havde samme funktion.


Adresse
606-8435 Kyōto-fu, Kyōto-shi, Sakyō-ku, Nanzenji Fukuchichō, 86
Hjemmeside

Kort

Bemærk: flere restauranter i nærheden af Nanzenji-templet serverer en Kyoto specialitet yodofu dvs. kogt tofu. Prøv f.eks. Nanzenji Junsei (kort) eller Okutan Nanzenji (kort).

Transport
Templet ligger 5-10 min.’s gågang fra Keage station (Tozai linien) eller 5-10 min.’s gågang fra busstoppestedet Nanzenji-Eikando-michi. Afhængig af trafik tager det ca. 35 min. med bus 5 fra Kyoto station.