nishiki_markedet_kyoto

Nishiki-markedet

Udgivet i Kansai-regionen, Kyoto
6. februar 2024

Nishiki-markedet (錦市場, Nishiki Ichiba) i Kyoto er et populært mad-og køkkenmarked der ligger i en lang, smal overdækket gade nord for den centrale Shijodori-gade. På lidt over 400 meter ligger her mere end 100 forskellige butikker og restauranter der sælger alskens varer.

Som eksempler kan nævnes frugt og grøntsager (eks. frisk wasabi og yuzu-frugter), kød i forskellige udskæringer, alle slags typer af tsukemono og pickles, miso, te, ris, konfekt og snacks, frisk tofu, alt godt fra havet (både frisk og forarbejdet f.eks. fiskekager og sushi), sake mm. Man kan også købe f.eks. køkkentøj, spisepinde og knive og forskellige souvenirs. De fleste af butikkerne har specialiseret sig i en bestemt type madvare eller produkt og næsten alle varer er lokalt produceret. Køber man en snack eller andet der kan spises med det samme, så bliv ved butikken og spis. Det er ikke velset at man går rundt og spiser mens man kigger på butikkerne.

En af de mere berømte butikker er Aritsugu der sælger håndlavede køkkenknive og lign. De har eksisteret siden 1560 og er meget velbesøgt både af japanerne selv og turister (se kort).

Åbningstiderne svinger lidt men som regel er der åbent mellem 9.30 og 18 hos de enkelte butikker. De har gerne en lukkedag, oftest onsdag eller søndag.

Nishiki-markedet har en lang historie og startede først som et sted hvor man solgte fisk engros omkring 1310. Markedet udviklede sig senere til at blive et detailmarked der ikke kun handlede med fisk. Markedet er fortsat et vigtigt lokalt marked hvor man går hen og handler ind til aftensmaden.


Shoppingkort

Nishiki-markedet har lavet et kort over alle butikker og deres placering med link til yderligere forklaringer om de enkelte butikker (herunder åbningstider mm.). Desværre er kortet kun på japansk.

De enkelte butikker er inddelt afhængig hvilken type af vare de sælger.

Ordforklaring til kortet – typer:

  • 魚 Fisk
  • 青果・肉 Frugt og grøntsager – Kød
  • 京漬物 Kyoto tsukemono (syltede grøntsager, pickles etc.)
  • 湯葉・麩・豆腐 Yuba (tørret mælkeskind) – Fu (hvedegluten) – Tofu
  • 加工食品 Forskellige forarbejdede madvarer
  • 菓子 Wagashi (konfekt mm.)
  • 飲食 Mad og drikke
  • 道具・雑貨 Redskaber, knive – Øvrigt køkkentøj og service
  • その他 Diverse


Adresse
609番地 Nishidaimonjicho, Nakagyo-distriktet, Kyoto, 604-8054
Hjemmeside (på japansk)

Kort

Transport
5 minutters gang fra Shijo station (Karasuma metro) eller fra Karasuma station eller Kawaramachi station (Hankyo linien). Der er også flere busser der kører i den retning fra Kyoto station. Man kan også gå fra Kyoto station til markedet. Det tager 30-35 minutter.


Nishiki Tenmangū-helligdommen

I den østlige ende af Nishiki-markedet ligger Nishi Tenmangū-helligdommen (錦天満宮) helliget Tenjin, guden for lærdom. Helligdommen er en af mange tusinde Tenmangū-helligdomme der ligger rundt om i Japan. Nishi Tenmangū-helligdommen blev grundlagt i 1003, men lå oprindeligt et andet sted i Kyoto før den blev flyttet til sin nuværende placering i 1587.

Helligdommen har en naturlig kilde Nishiki no Mizu som er helt sikker at drikke fra. Det bliver tjekket årligt. Vandet smager godt og er dejligt afkølet.

nishiki_tenmangu_helligdommen_kyoto

Nishi Tenmangū-helligdommen har også en speciel form for mekaniske spådomme (omikuji) kaldet Karakuri omikuji. I en glaskasse venter en række mekaniske shishi-løver på at de besøgende smider en mønt ind i en sliske. Så snart mønten er kastet ind begynder løverne at danse til traditionel gagaku-hofmusik for derefter at hente en omikujij-spådom som de lægger i en bakke som den besøgende kan tage.

Kort