Rokkakudō-templet

Rokkakudō-templet

Udgivet i Kansai-regionen, Kyoto
1. januar 2022

Rokkakudō-templet (六角堂) i Kyoto tilhører tendai-skolen inden for japansk buddhisme. Navnet betyder den “sekskantede bygning” og hentyder til den form templets hovedbygning har. Templets officielle navn er Chōhōji (頂法寺) og blev grundlagt i starten af Heian-perioden. Det er tempel nr. 18 ud af 33 på pilgrimsruten Saigoku Kannon (西国三十三箇所).

Jōdoshinsu-buddhismen

Rokkakudō-templet har spillet en stor rolle i udviklingen af jōdoshinsu-buddhismen, en folkerig buddhistisk retning også kaldet “Det sande rene lands skole”.

I 1201 havde munken Shinran et 100 dages ophold i templet og på den 95. dag havde havde han en vision hvor prins Shōtoku (der opfattes som en inkarnation af bodhisattvaen Avalokiteshvara) førte ham til munken Hōnen. Shinran blev efterfølgende discipel af Hōnen der havde grundlagt jōdoshu-buddhismen. Shinran brød senere med Hōnen og grundlagde jōdoshinsu som er en af de største retninger inden for japansk buddhisme. 

Ikebana-blomsterkunstens fødested

Rokkakudō-templet regnes også for at være stedet hvor den første ikebana-skole, Ikenobō, blev grundlagt. Ikenobō betyder noget i stil med “præstens hus ved siden af dammen”.

Skolen blev grundlagt i starten af det 7. århundrede af politikeren Ono no Imoko der senere blev buddhistisk præst og flyttede ind et lille hus eller hytte der var en del af Rokkakudō-templet. Som et buddhistisk ritual begyndte han at lave strengt formaliserede blomsterarrangementer i en stil kendt som rikka-stilen som stadig er Ikenobō-skolens udgangspunkt.

Skolens hovedkvarter og et museum for ikebana ligger lige ved siden af templet.

Hesho ishi-navlestenen

På templets grund er der en flad sekskantet sted, Hesho ishi, (hesho betyder navle på japansk) som efter sigende fra gammel tid markerer Kyotos centrum.

Templets piletræ

Til templets historie knytter sig også fortællingen om det store piletræ der står centralt på templets grund. Det har igennem tiden været kendt som et træ for ægteskabsmægling efter kejser Saga (786-842) i følge overleveringen mødte en smuk kvinde under templets piletræ som han sidenhen giftede sig med. Det er tæt besat af små papirstrimler med ønsker om held i kærlighed fra templets besøgende.

Templets adresse
248 Donomaecho, Nakagyo, Kyoto, 604-8134
Hjemmeside (på japansk)

Kort

Ikenobō-skolens hovedkvarter
608 Manjuyacho, Nakagyo, Kyoto, 604-8161
Hjemmeside

Kort

Ikebana museum
595 Manjuyacho, Nakagyo, Kyoto, 604-8161

Kort

Artikel om museet

Transport

Tag Karasuma-linien fra Kyoto station til Karasuma Oike station. Herfra er der 5 min.’s gågang. Alternativt tag bus 73 til Shijo Karasuma-busstoppestedet. Herfra er der 8-10 min.s gågang.


Se i nærheden