shogunzuka_kyoto

Shōgunzuka-højen og Seiryuden-templet

Udgivet i Kansai-regionen, Kyoto
2. april 2021

Shōgunzuka-højen (将軍塚) ligger i den østlige del af Kyoto som en del af Higashiyama-bjerget hvorfra man har en flot udsigt udover Kyoto.

Der er to udsigtsplatforme: en ældre vestlig platform og en nyere nordlig platform. Fra den vestlige platform har man udsigt til den centrale del af Kyoto og ned mod Kyoto station. På en klar dag kan man også se Osaka. Der er en del træer der dog skygger for de templer mm. der ligger lige for foden af højen.

Den nordlige platform ligger 200 meter over Kyoto by og dækker et areal på hele 1046 m2. Her er der et mere uhindret syn udover Kyoto og bjergene i baggrunden. Man kan bla. se Kejserpaladset, Heian Jingu-helligdommen inkl. den store røde port, Eikandō-templet og Nanzenji-templet.

Adresse 
28 Zushiokukachōchō, Yamashina-ku, Kyōto-shi, Kyōto-fu 607-8456

Kort (vestlige udsigtsplatform) Kort (nordlige udsigtsplatform)Seiryuden-templet 将軍塚 青龍殿

Ved siden af Shōgunzuka-højen ligger Seiryuden-templet der er et undertempel til det nærliggende Shorenin-tempel.

Seiryuden-templet blev bygget i 1913 som en lokal træningssal for en international kampsportsorganisation. Dengang lå det ved siden af Kitano Tenmangu-helligdommen der er berømt for sine mange blomstrende blommetræer om foråret. Bygningen blev i 1940’erne flyttet og blev først kun brugt af politiet som træningssal, men senere blev det et offentligt træningssted. I 1998 blev stedet nedlagt og bygningen afmonteret og lagt på lager. Shorenin-templet besluttede efterfølgende at overtage bygningen og genopførte den i 2014 som templet Seiryuden på Shōgunzuka-højen.

I følge overleveringen skete grundlæggelsen af Kyoto by på Shōgunzuka-højen. Kejser Kammu (737-806) kom til højen i midten af det 8. århundrede for at få et overblik over det sted hvor han planlagde at anlægge en by. I 794 beordrede han anlæggelsen af Heian-kyō (nuværende Kyoto) på dette sted. Kyoto var Japans hovedstad frem til 1868 hvor den flyttede til Tokyo. Tæt på den vestlige udsigtsplatform kan man stadig se en lav jordhøj omkring 20 m2 i omkreds. Her mener man at kejseren begravede en 2,5 meter høj statue iført rustning og med sværd, bue og pile i jern som en måde at sikre sig at byen ville være beskyttet.

Seiryuden-templet ejer et berømt maleri af dharmapala’en Fudō-myōō som holder et sværd og et reb omgivet af flammer. Normalt er det en reproduktion der er udstillet i templet.

Adresse
28 Zushiokukachōchō, Yamashina-ku, Kyōto-shi, Kyōto-fu 607-8456
Hjemmeside (på japansk) og info på engelsk fra Shorenin-templet om stedet.

Kort


Transport

Der er ingen offentlig transport til Shōgunzuka-højen der ligger på toppen af Higashiyama-bjerget. Taxa er som udgangspunkt den eneste mulighed. Det tager ca. 30 min. fra Kyoto station.

I weekenderne, på helligdage og april, maj og november er der dog en Keihan bus der kører i pendulfart fra centrale stationer op til Shōgunzuka-højen. Tjek adgang og tider på templets japanske hjemmeside.

Et alternativ er at vandre derop af en sti der starter ved Chionin-templet der ligger for foden af Higashiyama-bjerget.

Vandretur
Turen starter i en fjern ende af Chionin-templet lige bag det store klokketårn Daishōrō (se kort). Her er der en trappe op til en låge som man går igennem og så følger man ellers stien der fører ind i skoven og op på højen. Kig efter et skilt der siger Higashiyama Sancho-koen ( 東山山頂公園) der er en park lige ved siden af Seiryuden-templet. Der er skilte undervejs nogle også på engelsk. Turen op tager ca. en time.

Lige i starten af turen passerer man på venstre hånd en lille grotte med et par stenlanterner. Den kaldes Hōtaru-no-Iwa (法垂窟) og markerer det sted hvor munken Honen (grundlæggeren af Rene Land Buddhismen) for første gang lærte sine følgere nenbutsu-bønnen (eller nianfo-bønnen) som er et centralt element for denne gren af buddhismen. I denne bøn reciterer man buddha Amitābha’s (Amida’s) navn.