Shōrenin-templet

Shōrenin-templet

Udgivet i Kansai-regionen, Kyoto
1. januar 2022

Shōrenin-templet (青蓮院) i Kyoto tilhører Tendai-skolen inden for japansk buddhisme. Templet ligger i Higashiyama-området i den østlige del af byen.

Historie

Shōrenin-templet hører under Enryakuji-templet på Hiei-bjerget (i det nordlige Kyoto) der er hovedtemplet for Tendai-sekten inden for den japanske buddhisme. Templets navn er en afledning af Shōrenbo som var et af flere logihuse for præsterne på Hiei. Kejser Toba (1103-1156) var en stor tilhænger af Tendai-skolen og præsten Gyogen der var den 12. øverste præst for Enrykuji-templet. Han bad Gyogen om at undervise sin søn og fik til det formål opført et større hus som blev kaldt Shōrenin i det centrale Kyoto. Over tid udviklede Shōrenin sig til et egentlig tempel for Tendai-skolen hvor Gyogen var den første øverste præst, mens kejser Tobas søn prins Kakukaishinno efterfulgte ham. Shōrenin fik snart titlen monzeki dvs. et tempel hvis øverste præst altid er et medlem af den kejserlige familie. Denne praksis med at udpege et kejserligt medlem som øverste præst fortsatte frem til Meiji-perioden.

Kusonoki-kamfertræer ved indgangen

Til højre for indgangen til templet står to gamle og meget store kamfertræer (kusunoki). Man mener at de er plantet af munken Shinran (1173-1263) som grundlagde Rene Land skolen inden for buddhismen.

Kachōden-bygningen

Efter man har passeret kamfertræerne og gået igennem porten kommer man som det første til Kachōden-bygningen som består af en række sammenhængende opholdsrum med tatami-måtter og skydedøre med lotusblomster malet i en moderne men dog traditionel stil af vægkunstneren Hideki Kimura i 2005. Fra Kachōden er der en dejlig udsigt udover templets have med en dam.

Shinden- og Shijokodo-bygningerne

Templets øvrige bygninger er forbundet med Kachōden-bygningen med overdækkede gangbroer i træ. Shinden-bygningen er Shōrenin-templets største bygning og her afholdes de forskellige buddhistiske ceremonier. Foran Shinden-bygningen står et kirsebærtræ og et mandarintræ som begge stammer fra kejserpaladsets have.

Shijokodo-bygningen huser templets skatte og primære tilbedelsesobjekter: en mandala og et maleri af Fudo Myoo, guden for visdom, omgivet af flammer med et sværd i hånden. Skattene vises meget sjældent frem for besøgende, men en kopi af billedet kan ses i Seiryuden-templet der ligger på en høj bag Shōrenin-templet.

Tempelhaven

Templets have ligger foran Kachōden-bygningen. Der er dels en have med en dam (kaldet Ryujin-no-ike, “dragegudens dam”) fra Muromachi-perioden designet af kunstneren Sōami (d. 1525) og en vandringshave designet af Kobori Enshu (1579-1647). Følger man stien rundt i haven bevæger man sig langsomt lidt op ad og har snart en fin udsigt udover haven. Her passerer man også en lille helligdom, en bambuslund og et tehus inden stien går ned af igen og man går rundt om Shinden-bygningen inden man når udgangen.

Haven er værd at se året rundt og der er altid fine farver og blomster at kigge på bla. en stor samling af azalea som blomstrer om foråret. Om efteråret er der i en kortere periode aftenåbent hvor de besøgende kan beundre templets belysning af træer, vand og bygninger.

Lige over for indgangen til templet ligger Yamanaka cafe (kort) som er en meget traditionel kaffecafe. De serverer de meget typiske japanske Mont Blanc-kager (med sød kastanjepure) som kan anbefales.

Adresse
69-1 Awadaguchi Sanjobocho, Higashiyama, 605-0035
Hjemmeside

Kort

Transport
Templet ligger 5 min.’s gågang fra Higashiyama station (Tozai linien). Bus 5 eller 100 fra Kyoto station stopper også 5 min.’s gågang fra templet. Hop af på stoppestedet Jingu michi.


Se i nærheden