engakuji_templet_kamakura

Engakuji-templet

1. maj 2021

Engakuji-templet (円覚寺) er et af Kamakuras fem betydningsfulde zentempler. Det tilhører Rinzai-skolen inden for zenbuddhismen.

Engakuji-templet blev grundlagt af Hoji Tokimune (1251-1284) i 1282. Tokimune spillede en aktiv rolle i kampen mod Khubilai Khans forsøg på at invadere Japan i 1274 og igen i 1281. Han var en del af Hojo-slægten der i perioden 1205-1333 havde den politiske magt som regenter, shikken, for shogunatet i Kamakura.

Engakuji-templet blev grundlagt for at ære krigsofrene på begge sider af konflikten (japanske og mongolske soldater).

Templet ligger på en høj skråning og ved templets lille restaurant er der en fin udsigt udover Kamakura og hvis man er heldig kan man også se Fuji-bjerget i det fjerne. Overalt på templets grund er der mange japanske løn der gør templet til et populært sted at besøge om efteråret

Sanmon er templets hovedport som stammer fra 1785 og er det første der møder den besøgende. Lidt længere ind på templets grund ligger Butsuden der er Engakuji-templets hovedbygning som huser templets primære tilbedelsesobjekt: en stor træstatue af den historiske Buddha. Den oprindelige bygning blev ødelagt under Det store Kanto-jordskælv i 1923 og blev genopført i 1964.

Shariden-bygningen er udpeget som en af Japans nationalskatte og kan kun ses på afstand. Her opbevares en af Buddhas tænder.

Også på templets grund finder man Ogane der er en anden af Japans nationalskatte, en meget stor klokke i bronze der blev støbt tilbage i 1301 af Hojo Sadatoki (1272-1311), søn af Hoji Tokimune.

Kaikibyo med et meget karakteristisk nærmest trekantet stråtag er tilegnet Hojo Tokimune og bygget i 1811.

Øvrige bygninger (udvalg)

Shozukuin er en slags eneboerhytte med stråtag tilegnet templets første præst og zenmester Mugaku Sogen (Bukko Kokushi). Bygningen bliver brugt som meditationshal for nybegyndere.

Kojirin er Engakuji-templets meditationshal for koji dvs. for lægfolk. Der bliver løbende afholdt sessioner her for den brede offentlighed.

Hojo-bygningen der ligger i en fin japansk have fungerede tidligere som den ledende præsts privatbolig. Nu bliver bygningen brugt til forskellige religiøse ritualer, zenmeditation, udstillinger mm. (se billedet øverst).

Adresse
409 Yamanouchi, Kamakura, Kanagawa 247-0062
Hjemmeside

Kort over tempelområdet (PDF)

Kort (Google)

Transport
Templet ligger lige ved siden af Kita-Kamakura stationen på JR Yokosuka-linien der er et stop før Kamakura station når man kommer fra Tokyo.


Se i nærheden