Tsurugaoka Hachimangū-helligdommen_kamakura

Tsurugaoka Hachimangū-helligdommen

9. maj 2021

Tsurugaoka Hachimangū-helligdommen (鶴岡八幡宮) er Kamakuras vigtigste shinto-helligdom. Den blev grundlagt i 1063 af Minamoto Yoriyoshi der var leder af Minamoto-familien. Helligdommen blev senere ombygget og flyttet til sin nuværende placering af Minamoto no Yoritomo (1147-1199) der var den første leder af Kamakura-shogunatet.

Tsurugaoka Hachimangū-helligdommen er helliget guden Hachiman en krigsgud og beskytter af samfundet og særlig dyrket af samuraierne. Den er en af flere Hachimangū-helligdomme spredt udover Japan. Usa Hachimangū i byen Usa på Kyushu er en anden betydningsfuld Hachimangū-helligdom. Hachiman regnes gerne for være en guddommeliggørelse af kejser Ōjin så Tsurugaoka Hachimangū-helligdommen er både helliget ham og moderen kejserinde Jingū.

Helligdommen nås via en lang vej som faktisk allerede starter et godt stykke nede i Kamakura by og følger Wakamiya oji-vejen som er byens centrale handelsstrøg. Undervejs passerer man tre store torii-porte. Efter den sidste torii-port passerer man en mindre buet bro og er nu inde på selve helligdomsområde.

På hver side ligger der her to mindre søer som symboliserer spliden mellem Minamoto-familen og dens rival Taira-familien. Genji-søen på højre side med tre øer repræsenterer Minamoto-familiens mens søen på venstre side, Haike, med fire øer repræsenterer Taira-familien. At der er netop er fire øer er Minamoto-familiens måde at markere sig på: tallet fire på japansk udtales på samme måde som ordet død.

Tsurugaoka Hachimangū-helligdommens hovedbygning (hongu) ligger højt placeret og nås via af en lang bred trappe (se billedet øverst). Her er der også et lille museum der udstiller helligdommens skatte. For foden af trappen ligger maiden som er en scene til brug for forskellige musik- og danseopførelser. Til venstre for trappen stod indtil 2010 et stort ginkgo-træ som var mere end 1000 år gammelt og altså ældre end helligdommen. Det overlevede dog ikke en vinterstorm i 2010 da træet var råddent. Det er dog begyndt at skyde igen fra den træstub der er tilbage.

På helligdommens område er der også et par lokale kunstmuseer og forskellige mindre hjælpehelligdomme og andre bygninger der alle er tilknyttet Tsurugaoka Hachimangū.

Tsurugaoka Hachimangū-helligdommen afholder i løbet af året forskellige aktiviteter bla. yabusame der er bueskydning til hest og kyūdō japansk bueskydning. Helligdommen har også en stor have med pæoner som blomstrer i april-maj måned (kort).

Omkring nytårstid er Tsurugaoka Hachimangū et af de meste populære steder i Japan at foretage den traditionelle hatsumōde – første besøg i helligdommen eller templet i det nye år. Et par millioner besøgende har tidligere ikke været ualmindeligt.

Adresse
2 Chome-1-31 Yukinoshita, Kamakura, Kanagawa 248-8588
Hjemmeside

Kort

Transport
Ca. 10-15 minutters gågang fra Kamakura station.


Se i nærheden