museet_for_folkekunst_tokyo

Museet for Folkekunst

27. december 2021

Museet for folkekunst (日本民藝館 Nihon Mingeikan) i Meguro-området i Tokyo er som navnet siger et museum for kunst lavet af folket også kaldet mingei.

Det blev grundlagt i 1936 af kunstkritikeren og filosoffen Yanagi Sōetsu (1889-1961), der stod bag mingei-bevægelsen. Sōetsu var museets første direktør, og keramikeren Hamada Shōji (1894-1978) blev museets næste direktør.

Mingei-bevægelsen opstod i begyndelsen af det 20. århundrede og havde som formål at fremme værker af kunstnere. En reaktion på de samtidige billige, masseproducerede varer. Centralt i mingei-bevægelsen er begrebet yo no bi dvs. skønhed gennem brug.

Museet for Folkekunst holder til i en bygning der er en rekonstruktion af en bondegård fra Tochigi præfekturet. Museet hare en samling på mere 20000 værker som løbende udstilles. Samlingen kan inddeles i kunst fra Japan (keramik, tekstiler, kunsthåndværk, malerier mm. også fra Okinawa og Ainu-folket på Hokkaido) ; Korea (porcelæn, kunsthåndværk, malerier mm.) ; og kunst fra Taiwan, Kina og keramik mm. fra Europa. Der er også forskellige særudstillinger i løbet af året (tjek museets hjemmeside).

Museet udgiver også tidsskriftet Mingei der kommer en gang om måneden.

Adresse
4-chōme-3-33 Komaba, Meguro-ku, Tōkyō-to 153-0041
Hjemmeside

Kort


Se i nærheden

Billedet øverst: cop. Kamemaru2000 – Own work, CC BY-SA 3.0, Link