Tokyo Metropolitan Teien Art Museum

Tokyo Metropolitan Teien Art Museum

Udgivet i Kanto-regionen, Tokyo
1. januar 2022

Tokyo Metropolitan Teien Art Museum (東京都庭園美術館) ligger i en spektakulær art deco-bygning bygget i 1933 som residens for prins Asaka (1887-1981). 

Prins Asaka var en del af Asaka-familien, en sidelinie til den kejserlige familie. Asaka-familien blev grundlagt i 1906 af prins Yasuhiko Asaka der var søn af Kuni Asahiko, en adopteret søn af kejser Ninkō. Som en del af sin militære uddannelse tog prins Asaka til Europa for at studere. I 1923 blev han alvorligt såret i en bilulykke i Frankrig og gennemgik flere operationer. Hans kone, prinsesse Nobuko, rejste over til ham og sammen boede de i Paris i to år, mens han kom til hægterne.

Mens de var i Paris besøgte de i 1925 art deco-udstillingen “Exposition internationale des arts décoratifs et industriels modernes” som gjorde et så stort indtryk på parret at de besluttede sig for at få opført en art deco villa, da de vendte tilbage til Japan.

Det overordnede design af villaen stod Ministeriet for det kejserlige hof for. Villaen i to etager er opført i armeret beton med pudsede ydervægge. Kombinationen af et fladt tag og høje vinduer giver villaen et meget skarpt, rent og moderne udtryk. Indvendig er der bla. interiører af den franske indretningsarkitekt Henri Rapin (1873-1939) og loftslamper og forskellige glaspartier af den franske glaskunstner René Lalique (1860-1945). Begge var kunstnere som prinsen og prinsessen havde set værker af på udstillingen i Paris. Asaka-familien levede i villaen fra 1933 til 1947 hvor de mistede deres kejserlige status og måtte fraflytte villaen.

Fra 1947 til 1954 blev villaen brugt som embedsbolig for udenrigsminister Shigeru Yoshida der senere blev premierminister. Fra 1955 til 1974 fungerede det som gæstehus for regeringens gæster mfl. I 1981 overtog Tokyo by villaen og åbnede den det følgende år som museum.

En gennemgribende renovering af museet gik i gang i 2013 og i 2014 åbnede museet op igen nu med en ny moderne tilbygning med udstillingsrum, cafe og museumsbutik. Tilbygningen er designet i samarbejde med fotografen og arkitekten Hiroshi Sugimoto.

Den omgivende have (eller teien som er en del af museets navn) fremstår stort set som da Asaka-familien boede der. Der er store brede græsplæner, men også en japansk have med en dam. Et fint sted at besøge både om foråret når kirsebærblomsterne blomstrer og når efterårsfarverne lyser op.

Adresse

5 Chome-21-9 Shirokanedai, Minato-ku, Tokyo 108-0071
Hjemmeside

Kort


Se i nærheden