yanaka_begravelsesplads

Yanaka begravelsesplads

20. august 2022

Yanaka begravelsesplads (谷中霊園) ligger nord for Ueno-parken i Tokyo. Den er berømt for sine blomstrende kirsebærtræer (sakura) i slutningen af marts og starten af april. Især den centrale vej gennem begravelsespladsen lever op til sit navn på dette tidspunkt – Sakura-vejen.

Yanaka begravelsesplads dækker et areal på omkring 10 hektarer med omkring 7000 grave. Den sidste shogun i Japan, Tokugawa Yoshinobu (1837-1913), er bl.a. begravet her.

Lige ved siden af begravelsespladsen ligger Tennōji-templet (天王寺) som tilhører Tendai-sekten inden for den japanske buddhisme. Det er et af de ældste templer i området, grundlagt i 1274. Området hvor Yanaka begravelsespladsen ligger nu tilhørte tidligere templet og den føromtalte centrale vej Sakura-vejen var hovedvejen (sandō) til templet.

Efter Tokugawa-shogunatets fald og Meiji-restaurationen i 1868 var regeringen opsat på at mindske buddhismens indflydelse på politik, religion og kultur i det japanske samfund. Buddhisme og shintoisme skulle skilles både ideologisk og institutionelt via den såkaldte shinbutsu bunri-politik.

Det fik det resultat at shintoistiske begravelser blev mere almindelige fremfor som hidtil hvor buddhistiske begravelser var fremherskende. Men de fleste begravelsespladser var buddhistiske og derfor besluttede man at lave en ny stor offentlig begravelsesplads i Tokyo hvor man konfiskerede noget af Tennōji-templets grund som de så i øvrigt aldrig fik tilbage.

Frem til 1957 stor der på Yanaka begravelsesplads en 5-etager, 38 meter høj pagode som havde tilhørt Tennōji-templet og som man ikke havde revet ned. Det var dengang en af de største pagoder i hele Kanto-regionen. Men pagoden blev påsat og gik til grunde under en stor ildebrand. Kun den nederste del af fundamentet er tilbage nu. Stedet er indhegnet og der er sat et skilt op der fortæller historien (se kort).

Adresse
7 Chome-5-24 Yanaka, Taito, Tokyo 110-0001
Hjemmeside (på japansk)

Kort (Google)

Se kort over begravelsespladsen med oversigt over hvor de meste kendte er begravet (PDF). Shogun Tokugawa er ikke med i oversigten, men er begravet i det hvidt markerede område længst til højre på kortet. Se efter tegnene 徳川慶喜公墓所.

Transport
Nærmest station er JR Nippori Station. Begravelsespladsen ligger vest for stationen, under 5 minutters gågang.


Se i nærheden

Shopping info

Øst for Nippori station ligger Nippori tekstilbyen (Nippori Sen-i Gai). Her er flere gader med butikker der kun sælger japanske tekstiler og sytilbehør.

Se Kort på engelsk over alle butikker i Nippori tekstilbyen (PDF)

Hjemmeside


Billedet øverst: Cop. Toshihiro Gamo