bikan kvarteret kurashiki

Bikan-kvarteret

5. februar 2024
Intro

Bikan-kvarteret er byen Kurashikis (nær Okayama) største seværdighed. Bikan betyder “smuk udsigt” på japansk og området lever op til navnet. Det er et utroligt charmerende og stemningsfyldt område med en lang kanal flankeret af piletræer og kirsebærtræer. Der er ingen grimme elmaster og det er forbudt at køre bil hvilket bidrager til fornemmelsen at gå rundt i et kvarter der hører en anden tid til. Bikan-kvarteret stammer fra Edo-perioden (1603-1867) hvor byen var et vigtig handelscentrum for bla. ris og salt. Kanalen blev brugt som fragtvej mellem pakhusene og havet.

Det der gør området så specielt er de mange gamle pakhuse til ris der ligger ned til kanalen (kura betyder pakhus). De er alle er hvidkalkede og med sorte tegl. Husene er nu lavet om til museer og små butikker der sælger lokale fødevarer, konfekt, sake, kunsthåndværk mm. Der er også et par cafeer og restauranter placeret ved kanalen.

Bikan-kvarteret er interessant på alle tider af døgnet, men det anbefales at man bliver til om aftenen for at nyde stemningen, når alle de gamle lamper langs kanalen bliver tændt.

Det er muligt at få en sejltur på kanalen, så man kan nyde udsigten.

Kort



Links til videre læsning

Udenlandske sider

Kurashiki Bikan Historical Quarter – officiel side fra Kurashiki by
Canal area – intro fra Japan Guide
Kurashiki Bikan Historical Quarter – officiel side fra Okayama Præfekturet
Walking map – 1  (PDF) ; Walking map – 2 (PDF)
Okayama, Kurashiki and Seto-Ohasi Bridge – practical guide – fra Japans Nationale Turistorganisation (PDF)


Shopping info

Mamekichi

Adresse: 4-1 Honmachi, Kurashiki-shi, Okayama-ken 710-0054, Japan

Firma der har afdelinger flere steder i Japan inkl. Kurashiki. De sælger traditionelle snacks og slik mm. lavet af soyabønner

Hjemmeside

Kort


Sightseeing info

Langs kanalen i Bikan-kvarteret ligger der flere interessante museer – alle værd at besøge.

Ohara kunstmuseum

Klassisk udseende bygning der blev bygget i 1930 for at huse det første museum for vestlig kunst i Japan. Initiativtageren var en lokal forretningsmand og kunstsamler Ohara Magosaburo hvis samling er grundstenen i museet. Samlingen er løbende blevet udvidet. I løbet af 1960’erne og 1970’erne er der tilføjet flere moderne bygninger for at kunne rumme samlingen så museet dækker et større område. Der er malerier af Picasso, El Greco, Gaugin, Modigliani, Rodin, Klee, Pollock, Kandinsky, Matisse og også japanske kunstnere som f.eks. Kojima Torajiro som hjalp Ohara Magosaburo med at indkøbe kunst i Europa. Der er også samlinger af græsk, romersk, kinesisk og egyptisk keramik og skulpturer. Der er tilknyttet en større museumsbutik der ligger uden for museets betalingsområde.

Adresse: 1-1-15 Chuo, Kurashiki, Okayama, 710-8575

Hjemmeside

Kort

Museum for folkekunst

Museet holder til huse i et gammelt pakhus og åbnede i 1948. Forskellige eksempler på folkekunst (kaldet mingei) fra hele Japan bliver udstillet bla. tekstiler (inkl. flotte eksempler på ældre sashiko-broderi), keramik, lakkunst, møbler mm. Fin lille museumsbutik.

Adresse: 1 Chome-4-11 Chuo, Kurashiki, Okayama Præfekturet 710-0046

Hjemmeside

Kort

Legetøjsmuseum (Nihon Kyodo Gangu-Kan) 

Museum der udstiller traditionel ældre legetøj fra alle Japans 47 præfekturer. Alt er klemt sammen i 3-4 små rum i et gammelt pakhus og loftet tages også i brug for at få plads til at udstille det hele. Kontrolleret kaos hersker. Et af rummene fokuserer på forskellige udgaver af daruma-dukken. I tilknytning til museet er der en legetøjsbutik hvor der er mulighed for at få en god souvenir (eks. kamifusen balloner) med hjem.

Adresse: 1 Chome-4-16 Chuo, Kurashiki, Okayama Præfekturet, 710-0046

Hjemmeside (på japansk)

Kort

Arkæologisk museum

Museet åbnede i et gammelt pakhus i 1950 og fokuserer på Japans tidlige historie. En stor samling af keramik især fra området omkring Kurashiki.

Adresse: 1 Chome-3-13 Chuo, Kurashiki, Okayama Præfekturet 710-0046

Kort

Yurinso villa

Ohara Magosaburo – grundlæggeren af Ohara Museum – byggede denne villa til sin hustru. Villaen ligger lige overfor museet. Det kaldes også Det grønne hus fordi teglene på taget er brændt på en bestemt måde så de lyser grønne hvis man står i en bestemt vinkel. Villaen er ikke åben altid, men er et besøg værd.

Adresse: 1-3-18 Chuo, Kurashiki, Okayama præfekturet

Hjemmeside (på japansk)