Adashino Nembutsuji-templet

Adashino Nembutsuji-templet

Udgivet i Kyoto 0
11. august 2020

Adashino Nembutsuji-templet (あだし野念仏寺, 華西山東漸院念仏寺) ligger i Arashiyama-området i Kyoto og tilhører Rene Land buddhismen inden for den japanske buddhisme. Adashino er navnet på det område hvor templet ligger. Helt fra gamle dage har området været brugt til at begrave de døde.

Udtrykket Adashino no tsuyu (duggen fra Adashino) er ofte er blevet brugt i waka-digte m.fl. som et symbol på dødelighed og livets skrøbelighed:

if man were never to fade away like the dews of Adashino
never to vanish like the smoke over Toribeyama
but linger on forever in the world
how things would lose their power to move us!

Yoshida Kenkō (1283-1350)

Man mener at Adashino Nembutsuji-templet blev grundlagt af præsten Kukai (Kobo Daishi, 774-835) i begyndelsen af 800-tallet under navnet Gochizan Nyoraiji. Templet tilhørte Shingon-buddhismen som Kukai var grundlægger af. I begyndelsen af Kamakura-perioden (1185-1333) blev templet lavet om til et undervisningssted for Rene Land buddhismen af præsten Honen. Inden for Rene Land buddhismen er fremsigelsen af formlen nembutsu (dvs. “Namu Amida Butsu” =”ære være Amitabha Buddha”) central og Honen navngav derfor templet Nembutsuji.

Templet huser en træstatue af Amida Buddha udført af Tankai som var en berømt skulptør i Kamakura-perioden. Templets hovedbygning blev bygget i 1712.

Adashino Nembutsuji-templet er særlig kendt for de omkring 8000 stenstatuer af Buddha som er placeret omkring templet. Det er gravstene for de døde der blev begravet i Adashino-området fra Heian-perioden (793-1183) til Edo-perioden (1615-1868). Buddhastatuerne står arrangeret i rækker nu hvor de tidligere var spredt rundt omkring på templets grund og delvist dækket af bambusskov. I midten er der en stenstupa og en større Buddha skulptur placeret på en forhøjning. Bagerst på templets grund er der en lille bambuslund.

Templet afholder en lysfestival – Sento kuyo-festivalen – hvert år d. 23.-24. august hvor 1000 stearinlys tændes om aftenen og hvor man her beder for de afdødes sjæle.

Adresse

17 Sagatoriimoto Adashinocho, Ukyo-ku, Kyoto, 616-8436
Hjemmeside (på japansk)

Kort