chinatown_nagasaki

Nagasaki Chinatown

Udgivet i Kyushu-regionen, Nagasaki
2. januar 2024

Nagasaki Chinatown (egl. 長崎新地中華街, Nagasaki Shinchi Chūkagai) er den ældste Chinatown i Japan. Yokohama og Kobe har også en Chinatown. Nagasakis Chinatown ligger centralt placeret midt i byen og består af flere gader på kryds tværs fyldt med butikker og restauranter. Det er her man bla. kan få retter som chanpon (Nagasakis berømte ramen-suppe) og sara udon.

I Edo-perioden var Japan i selvvalgt isolation fra omverdenen og Nagasaki havn var det eneste sted hvor man handlede med udlandet. Men det var kun hollandske og kinesiske købmænd der havde tilladelse til handel. Dejima var en kunstig ø afskåret fra det japanske fastland hvor hollænderne boede og arbejdede. Kineserne boede og arbejde også på en kunstig ø kaldet Shinchi dvs. nyt land. Dejima eksisterer stadig, men Shinchi er forsvundet og er blevet indlemmet i Nagasaki efterhånden som byen voksede.

Nagasaki Chinatown er berømt for sin lanternefestival der finder stedet i løbet af det kinesiske nytår. Hele området bliver lyst op af tusindvis af papirlamper. Det svinger lidt hvornår festivalen afholdes, men gerne i perioden fra slutningen af januar og frem til starten af marts. Tjek Chinatowns hjemmeside for yderligere oplysninger.

I modsætning til hollænderne som kun måtte opholde sig på Dejima-øen havde kineserne mere råderum og kunne bevæge sig rundt i byen. Men i løbet Edo-perioden blev kineserne flyttet til et bestemt område hvor de skulle bo kaldet Tojin Yashiki. Det lå lige øst for Shinchi-øen som fortsatte som handelscentrum.

I første omgang blev Tojin Yashiki oprettet for at prøve at forhindre smugleri, men også for at forhindre at kristendommen som religion spredte sig. Man påbegyndte opbygningen af området i 1688 der stod færdig det følgende år. Til at starte med var området på lidt over 2,6 hektar men det blev senere udvidet til lidt over 3 hektar. Tojin Yashiki var omgivet af to mure eller hegn: en lavet af mudder og teglsten og en lavet af bambus. Inden for murene var der 20 to-etagers langhuse med teglstenstag som kunne rumme mellem 2000 og 3000 kinesere.



Der var kun én indgang og besøgende skulle både igennem en ydre port (Daimon) og en indre port (Ninomon). Der var streng kontrol med hvem der kom og gik. Selv japanske embedsmænd kunne ikke få lov at komme igennem den indre port uden særlig tilladelse. De eneste der kunne komme og gå som det passede dem var kurtisanerne.

Der blev opført flere templer i Tojin Yashiki bla. Dojindo-templet helliget den lokale jordgud, Tenkodo-templet og et tempel helliget Kannon.

I 1859 åbnede Japan igen op for omverdenen og de kinesiske indbyggere flyttede til andre områder af byen. I 1868 blev de 20 kinesiske huse officielt lukket.

Området i dag er et stille og hyggeligt beboelseskvarter med små gader på kryds og tværs man kan gå opdagelse i. Mange af de gamle templer eksisterer stadig den dag i dag. Indgangen til området er i dag markeret med en ny, rekonstrueret kinesisk port.


Adresse – Nagasaki Chinatown
10-13 Shinchimachi, Nagasaki-shi, Nagasaki-ken 850-0842
Hjemmeside (på japansk)

Kort

Adresse – Tojin Yashiki (indgangsporten)
6 Kagomachi, Nagasaki-shi, Nagasaki-ken 850-0905

Kort

Transport
Tag sporvogn 1 eller 5 og hop af på stoppestedet Shinchi Chukagai).