urakami_domkirken_nagasaki

Urakami-domkirken

Udgivet i Kyushu-regionen, Nagasaki
9. august 2023

Urakami-domkirken (浦上天主堂) er en katolsk kirke i Nagasaki. Francis Xavier bragte kristendommen og katolicismen til Japan i 1549. Shogunatet på det tidspunkt accepterede kristendommen og mange japanere blev kristne. Men de to efterfølgende shoguner, Hideyoshi Toyotomi (1536-1598) og Ieyasu Tokugawa (1542-1616) frygtede at stigningen i antallet af kristne ville skade deres politiske interesser. Derfor forbød de religionen der blev starten på næsten flere århundreders forfølgelse og tortur af kristne. De kristne gik under jorden og dyrkede deres tro i det skjulte.

Da Japan åbnede dets grænser op for handel i midten af 1800-tallet fortsatte kristendommen officielt med at være forbudt. I 1867 begyndte Urakami Yonban Kuzure den sidste forfølgelse af katolikker i Urakami-området og mere end 3000 troende blev sendt i eksil over hele Japan. I 1873 ophævede regeringen forbuddet mod kristendommen og de kristne fra Nagasaki kunne vende hjem. De gik hurtigt i gang med  planlægningen af en ny kirke, men arbejdet begyndte dog først i 1895 under ledelse af fader Fraineau. Pengene til byggeriet kom bla. fra salg af diverse lokale produkter og bidrag fra de udlændinge som var bosat i byen. Domkirken blev bygget i røde mursten i romansk stil og stod færdig i 1914 helliget jomfru Maria. Først i 1925 kom to klokketårne til. Urakami-domkirken var på det tidspunkt en af de største kristne kirken i Asien.

Den 9. august 1945 blev store dele af kirken ødelagt af atombomben, da den kun lå 500 meter fra hvor bomben sprang. To præster og 8500 ud af en menighed på 12000 blev dræbt. Det nordlige klokketårn styrtede til jorden som er bevaret den dag i dag som et minde om kirkens tragiske historie. Efter 2. verdenskrigs afslutning gik en egentlig genopbygning af kirken i gang og i 1959 stod en nyromansk kirke i beton færdig. I 1980 fik kirken tilføjet et yderlag af røde mursten så dens udseende blev ført tilbage som den var før krigen. En række sodbrændte statuer og et hoved af jomfru Maria samt en af klokkerne fra den oprindelige kirke er bevaret og er udstillet.


Adresse

1-79 Motoomachi, Nagasaki, 852-8112

Kort

Se onlineudstilling fra Google’s Arts and Culture-projekt om atombomben og Urakami-domkirken

Transport

Urakami-domkirken ligger 10 min.’s gågang fra Fredsparken i Nagasaki og Heiwa Koen-sporvognsstoppestedet (line 1 og 3).