Kejserpaladset i Tokyo

Udgivet i Tokyo 0
11. maj 2020

Kejserpaladset i Tokyo (皇居, Kōkyo) er stadig hovedresidens for den japanske kejserfamilie. Da Tokugawa-shogunatet faldt i 1867 flyttede man hovedstaden og den kejserlige residens til Tokyo fra Kyoto. Et nyt kejserpalads blev bygget i 1888, men blev ødelagt under 2. Verdenskrig. Efterfølgende genopførte man det i den oprindelige stil. Paladset dækker et enormt område på over 3 kvadratkilometer og er omgivet af voldgrave.

Paladsets mange bygninger og de indre haver er ikke åbne for offentligheden. Det tætteste man kan komme er den dobbeltbuede bro Nijubashi der var den oprindelige hovedindgang til paladset bygget i 1888 (se billede foroven). På nytårsdag og kejserens fødselsdag er der dog mulighed for at komme ind i en indre gård ved kejserpaladset hvor kejseren sammen med sin familie bag skudsikkert glas vinker til de mange tusinde fremmødte. Kejseren holder også ved disse lejligheder en kort tale.


Kyoko Higashi-gyōen (皇居東御苑) er Kejserpaladsets østlige have. Denne have er anlagt på det område som tidligere husede Edo borg som den berømte shogun Ieyasu Tokugawa begyndte byggeriet af i år 500. I Edo-perioden udbyggede hans efterfølgere det til verdens største borg. Ingen af bygningerne eksisterer den dag, men voldgrav, portnerhuse, indgangsporte og forskelligt murværk er bevaret. Den centrale del af Edo borg (Honmaru) stod færdig i 1638, men nedbrændte i 1657 og blev aldrig genopbygget. Noget af fundamentet står tilbage som man kan komme op på og se udover Tokyo.

Indgangen til denne offentlige have sker gennem den store Otemon-port genopbygget i 1967. Den fungerede som hovedindgang til kejserpaladset før Nijubashi blev bygget.

Det er en dejlig have med store græsplæner, bede og ikke mindst plads. Lige inden for indgangen ligger Sannomaru Shozokan et udstillingssted med kunst og kunsthåndværk fra kejser Hirohito (1901-1989).

Ikke langt herfra ligger Hyaku Basho-bygningen fra Edo-perioden hvor 100 samuraier levede og vogtede Edo borg.

Øst for Honmaru ligger Ninomaru-haven designet af shogun Iemitsu i 1630.


Adresser

Kejserpaladset
1-1 Chiyoda, Chiyoda-ku, Tōkyō-to 100-8111
Hjemmeside

Kort

Nijubashi-broen
Kort

Nijubashi-broen er 10 min.’s gågang fra Tokyo station.

Kejserpaladsets østlige have
1-1 Chiyoda, Chiyoda-ku, Tōkyō-to 100-8111, Japan
Hjemmeside

Kort

Haven ligger ikke langt fra Otemachi Station (Chiyoda, Tozai, Marunouchi, Hanzomon og Mita-linerne). Der er 15 min.’s gågang fra Tokyo station.

Links til videre læsning