11. maj 2020

Årstiderne i Japan (shiki) og deres skiften har altid optaget japanerne meget. I traditionel japansk digtning som f.eks. haiku er der et krav om at digtet indeholder et bestemt sæsonord (kaldet kigo) der hentyder til en bestemt årstid.

I Matsuo Bashōs berømte digt også her i Danmark

古池や
かわずとびこむ
水の音
Furuike ya
Kawazu tobikomu
Mizu no oto
En gammel dam;
En frø springer,—
Plask.

bruges ordet frø som kigo som signalerer at det er forår.

Forår – haru (春) er den første årstid og varer fra marts til maj.
Symbolet for foråret i Japan er sakura – kirsebærblomsterne. De starter med at blomstre i midten af marts i det sydlige Japan og blomstringsfronten bevæger sig efterhånden langsomt nordpå for at slutte i Hokkaido i maj måned. Øvrige forårsblomster er ume, liljer, blåregn, azalea og pæoner.

Den næste store begivenhed i foråret er Golden Week-ugen som varer fra 29.4.-5.5. I denne periode er der mange helligdage og det er en meget travl rejseperiode for japanerne. Det er også omkring her at man planter ris (gohan).
Foråret i Japan er præget af store temperaturforskelle pga. landets geografi: omkring 70 % af landet er dækket af bjerge. I Kyushu i det sydlige Japan kan temperaturen godt være 20C i slutningen af marts, mens det stadig sner i Hokkaido i den nordlige del af Japan.

sakura shinjuku gyoen tokyo årstiderne
Sakura i Shinjuku Gyoen parken, Tokyo
iris årstiderne
Iris, Nezu museets have, Tokyo
blåregn takayama årstiderne
Blåregn, Takayama
efterårsfarver årstiderne
Efterårsfarver, Kyoto

Sommer – natsu (夏) varer fra juni til august

Den japanske sommer er som regel meget varm og fugtig – undtaget herfra er Hokkaido. Dagstemperaturen er gerne 30C – 35C. Sommeren er delt i mindre forløb: forsommeren, regnsæsonen kaldet tsuyu (梅雨), højsommer og sensommer. Regnsæsonen varer fra midten af juni og et stykke ind i juli og her er luftfugtigheden høj. Til gengæld er regnen på det tidspunkt af sommeren en vigtig faktor for landbruget.

Blandt sommerblomster kan nævnes hortensia der blomstrer i juni, roser, lavendler mm.

Mange virksomheder holder fri i slutningen af højsommeren omkring d. 15. august. Denne ferie kaldes obon eller bon yasumi (お盆/盆休み). Det er også på dette tidspunkt at der afholdes mange danse og musikfestivaler kaldet Bon-Odori (盆踊り) som er De dødes festival hvor man fejrer dem. August er absolut feriesæson i Japan, hvor skolerne også holder fri.

Efterår – aki (秋) varer fra september til november

Efterår er årstiden hvor der høstes ris, grøntsager og  frugt over hele Japan. Der bliver organiseret en del sportsfestivaler i september og oktober. I oktober er der sågar en sportshelligdag. I oktober begynder de berømte efterårsfarver fra gingko-træet og japansk ahorn (momiji) at dukke frem og de når deres højdepunkt i eks. Kyoto i slutningen af november.

Chrysanthemum eller kiku er efterårsblomsten og i november måned afholder der mange kiku-festivaler hvor man kan beundre de mange forskellige typer og se figurer og opstillinger lavet af kiku.

Vinter – huyu (冬:) varer fra december til februar

Vinter betyder sne og kulde. I midten af Japan omkring Takayama og Matsumoto kan der falde meget sne. Hokkaido i nord er skisportssted nr. 1 om vinteren med meget fin puddersne. Byen Sapporo afholder en berømt sneskulpturfestival.

 

Se også artikel om den gamle inddeling af årstider kaldet sekki.


 Links til videre læsning

Udenlandske sider