7. september 2023

Efteråret – aki (秋) varer fra september til november i Japan. Efterår er årstiden hvor der høstes ris, grøntsager og  frugt over hele Japan. Der bliver organiseret en del sportsfestivaler i september og oktober. I oktober er der sågar en sportshelligdag. I oktober begynder de berømte efterårsfarver fra gingko-træet og japansk løn (momiji) at dukke frem og de når deres højdepunkt i eks. Kyoto i slutningen af november.

Chrysanthemum eller kiku er efterårsblomsten og i november måned afholder der mange kiku-festivaler hvor man kan beundre de mange forskellige typer og se figurer og opstillinger lavet af kiku.Oversigt over efterårets helligdage og festivaler i Japan (udvalg)

Indhold

September

Tōno Matsuri – Tōnogō Hachimangū-helligdommen, Tōno -14.-15. september

En årlig høstfestival med løvedans (shishi odori), risplantningsdans (taue odori) og kagura, en ceremoniel shinto-dans, bueskydning til hest og masser af musik.

Tsurugaoka Hachimangū Reitaisai – Tsurugaoka Hachimangū-helligdommen, Kamakura – 14.-16. september

Tsurugaoka Hachimangū-helligdommen i Kamakura afholder denne festival kendt for sin konkurrence med bueskydning til hest der afholdes den 16. september. På en bane der er 250 meter lang er der sat tre målskiver som skal rammes undervejs. Rytterne bruger det der på dansk kaldes en japansk langbue. Bueskydningskonkurrencen har været afholdt siden det 12. århundrede.

Respekt for de Ældre Dag (keiro no hi) – 3. mandag i september

En national helligdag siden 1966 hvor man fejrer dem der har levet et langt liv. Lige under 30% af Japans befolkning er 65 år og ældre. Det udgør en stor del af Japans befolkning, og det er vigtigt at vise dem respekt.

Setomono Matsuri, Seto – 2. weekend i september

Japans største keramikfestival afholdes hvert år i Seto by kendt for sin fine seto-yaki, en af Japans seks store keramikskoler. Det store trækplaster er de hundredvis af boder der sælger alskens porcelæn og keramik og maneki neko-figurer. Lørdag aften er der fyrværkerishow.

Aizu Aki Matsuri, Aizu Wakamatsu – ca. 22.-24. september

Aizu Wakamatsu i Fukushima præfekturet er en af Japans mange borgbyer. Byens borg Tsurugajō fik stor betydning under Boshinkrigen (1868-1869) hvor den holdt stand selvom den var under kraftig angreb.

Hvert år holdes der en tredages festival omkring borgen og hovedgaden til ære for de 3000 krigere fra Aizu-klanen der døde under krigen. Festivalens højdepunkt er den 23. september som var den sidste dag i krigen og som betød at Aizu Wakamatsu måtte overgive sig. I løbet af festivalen er flere forskellige parader og processioner, dans mm.

Læs det lokale turistbureaus intro

Efterårsjævndøgn (shūbun no hi) – ca. 23. september

Det er normalt at besøge familiegravstedet i løbet af ohigan-ugen som ugen kaldes hvor efterårsjævndøgnet optræder.

Kushi Matsuri – Yasui Konpiragū-helligdommen, Kyoto – 4. mandag i september

En festival der siden 1961 har hyldet kvinders hårudsmykning og kamme. En parade af kvinder iklædt tøj og frisurer der afspejler Japans forskellige historiske perioder starter ved Yasui Konpiragū-helligdommen og bevæger sig rundt i det nærliggende Gion-område.

Læs Discover Kyoto’s intro

Kokkeisetsu Matsuri, Chinatown, Yokahama – 30. september-1. oktober

Chinatown i Yokohama er Japans største og omkring den 1. oktober der er Kinas nationaldag (kokkeisetsu) holder byen en festival for at fejre dette. Her kan man opleve løvedans, parader mm.


Oktober

Nagasaki Kunchi – Suwa-helligdommen, Nagasaki – 7.-9. oktober

Kunchi betyder efterårsfestival i den lokale dialekt. Nagasaki Kunchi er en livlig festival med en kosmopolitisk stemning der tiltrækker mange besøgende. Festivalen arrangeres af Suwa-helligdommen. Der er flere parader og danse med kraftig kinesisk inspiration. Bla. kan man opleve den farverige slangedans – ja odori.

Otsu Matsuri – Tenson-helligdommen, Otsu – søndagen før 2. mandag i oktober

En af de større festivaler i Shiga præfekturet kendt for sine fine festivalvogne – hikiyama – der bliver trukket gennem gaderne omkring byens station. Der er 13 i alt, meget rigt udsmykkede og bemalede.

Arimatsu Matsuri, Arimatsu – 1. søndag i oktober

Hvert år fejrer Arimatsu der er en forstad til Nagoya byens tekstilkunsthåndværkere der især er kendt for deres shibori-vikleteknik kaldet Arimatsu shibori. I løbet af festivalen er der også en parade med fine festivalvogne akkompagneret af traditionel musik. Der er gode muligheder for at købe tekstiler i løbet af festivalen.

Sawarano Taisai Aki Matsuri, Sawara – 2. weekend i oktober

Denne festival afholdes både om foråret og efteråret og er optaget på Unescos liste over immateriel kulturarv. Sawara kaldes også for Lille Tokyo med sine velbevarede gamle træhuse der ligger ned til Tono-floden der løber igennem byen. I Edo-perioden var byen et vigtigt transportknudepunkt for ris der skulle videre ind til Edo (nuværende Tokyo). Om efteråret er der en parade gennem byens gader med 14 festivalvogne udsmykket med 4 meter høje dukker der repræsenterer forskellige historiske personligheder. Undervejs bliver der spillet traditionel musik, en lokal variant kaldet sawara bayashi.

Læs byens intro

Nagoya Matsuri, Nagoya – midten af oktober

Nagoya Matsuri er byens store årlige festival der finder sted flere steder i byen. Der er et utal af arrangementer i løbet af dagene: daglige parader med store festivalvogne, danseoptrædener, bueskydning til hest ved Atsuta-helligdommen, marchorkestre, blomsterparader, forskellige børneaktiviteter og meget mere.

Izumo Taisha Jinzaisai – Izumo Taisha-helligdommen, Izumo – 10.-17. oktober

I løbet af oktober som kaldes Kaminazuki (måneden uden guder) i resten af Japan, rejser alle shinto-guder til Izumo Taisha-helligdommen for at mødes. For at fejre dette afholder helligdommen i løbet af en uges tid forskellige ceremonier for at ære guderne.

Sportens Dag (Supōtsu no hi) – 2. mandag i oktober

En national helligdag der hylder de olympiske lege der blev afholdt i Tokyo i 1964 og en dag der er tilegnet sundhed og idræt. Mange skoler og virksomheder afholder forskellige sportskonkurrencer på denne dag.

Festivaldag i Kyoto – Jidai Matsuri og Kurami Hi Matsuri – 22. oktober
Jidai Matsuri

Jidai Matsuri er en festival der fejrer grundlæggelsen af Kyoto. Den 22. oktober for mere end 1200 år siden besluttede kejser Kammu at flytte hovedstaden til Kyoto. Heian Jingu-helligdommen er vært for festivalen. Det er en af Kyotos tre store festivaler sammen med Gion-festivalen i juli og Aoi-festivalen i maj. Det kræver megen planlægning og organisation at afholde festivalen.

Højdepunktet er det flere timer lange historiske optog hvor et par tusinde mennesker er klædt i tøj fra de forskellige perioder af Japans historie. Optoget er inddelt i 18 grupper og begynder med den seneste periode, Meiji-perioden for derefter at bevæge sig bagud til Heian-perioden. Dvs. en periode fra det 8. århundrede til det 19. århundrede. Optoget starter ved kejserpaladset omkring middag og slutter ved Heian Jingu-helligdommen. Undervejs er der sang og dans og også et par pauser hvor deltagerne kan få lov at hvile sig lidt inden de går videre.

Læs Japan Guides intro

Kurama Hi Matsuri (ildfestival) – Yuki-helligdommen

Samme dag som Jidai Matsuri er der en anden vigtig festival der finder sted om aftenen i Kurama by i bjergene nord for Kyoto. Det kan være svært at nå at opleve begge festivaler så man må prioritere. Kurama Hi er voldsom populær (også blandt turister) og man skal tage af sted i god tid for at nå at komme derop. Festivalen afholdes for at ære guderne i Yuki-helligdommen. Højdepunktet er en parade med fakler som ender ved helligdommen hvor alle fakler kastes på jorden i et stort bål.

Læs JNTO’s intro

Ueno Tenjin Matsuri – Suguwara-helligdommen, Ueno – 23.-25. oktober

Højdepunktet i denne festival er Oni gyōretsu-paraden (dæmon-paraden) den 25. som siges at være startet tilbage i tiden i håb om at bremse et pestudbrud. Over 100 personer med forskellige dæmonmasker deltager i paraden efterfulgt af dansere, en række mikoshi (transportable shinto-helligdomme), festivalvogne mm.

Kyoto Antikvitetsmarked, Pulse Plaza, Kyoto – 4. weekend i oktober

Japans største antikvitetsmarked der afholdes tre gange om året i marts, juni og oktober. Datoerne kan variere lidt fra år til år.

Edo Tenka Matsuri – Hibiya park, Tokyo – slutningen af oktober

En festival der oprindeligt blev afholdt i løbet af Edo-perioden under godkendelse af Tokugawa shogunatet. Festivalen blev genoptaget i 2003 for at markere 400-året for shogunatets begyndelse. 9 mikoshi og 12 festivalvogne bliver båret i procession fra Hibiya-parken til Kejsepaladset i Tokyo.

Kawagoe Matsuri, Kawagoe – 3. weekend i oktober

I løbet af denne festival i Kawagoe tæt på Tokyo er der forskellige parader og processioner med festivalvogne og mikoshi.

Om aftenen deltager festivalvognene i en speciel hikkawase-ceremoni hvor vognene bevidst bliver kørt ind i hinanden. Undervejs spilles der traditionel hayashi-musik hvor forskellige bands konkurrerer om hvem der kan spilles højest og for at se om der er nogen der kommer til at spille ude af takt.

Den fulde festival (hon matsuri) finder kun sted hvert 2. år.

Se festivalens hjemmeside.

Bogmarked – Chionji-templet, Kyoto – slutningen af oktober-3. november

Kyoto Old Book Association afholder dette bogmarked hvert år ved Chionji-templet.

Kejserpaladset i Kyoto – specialåbning 30. oktober-3. november

Kejserpaladset i Kyoto har i løbet af disse få dage en specialåbning hvor det ikke er nødvendigt på forhånd at ansøge om besøg.


November

Kiku Matsuri – Shinjuku Gyoen-parken, Tokyo – 1.-15. november

En blomsterfestival i Shinjuku Gyoen-parken med kunstfærdige opstillinger med chrysanthemum.

Karatsu Kunchi – Karatsu-helligdommen, Karatsu – 2.-4. november

Karatsu-helligdommen i byen af samme navn syd for Fukuoka på Kyushu afholder denne efterårsfestival hvert år. Den er berømt for sine 14 meget flotte festivalvogne der deltager i en parade rundt om i byens gader. Vognene er originale og bygget i perioden 1819-1876. På festivalens 2. dag bliver vognene båret ned til Nishi no hama-stranden hvor de trækkes gennem sandet – en ikke helt nem opgave da vognene har en tendens til at synke ned i sandet.

Læs JNTO’s intro.

Ohara Matsuri, Kagoshima – 2.-3. november

En af de større efterårsfestivaler på Kyushu der tiltrækker mange besøgende. Mere end 22000 dansere bevæger sig gennem byens gader i forskellige danseparader.

Kulturens Dag (bunka no hi) – 3. november

En national helligdag tilegnet kunst, kultur, lærdom og kærligheden til frihed og fred. Skoler og den japanske regering giver priser til udvalgte personer for deres kulturelle præstationer. Mange museer har på denne dag også gratis entré og særlige arrangementer.

Er man i Tokyo på denne dag, kan det anbefales at besøge Sensoji-templet i Asakusa hvor der er en farverig dans og parade kaldet Shirasagi-no-Mai (den hvide hejredans).

Ohitaki Matsuri (ildfestival) – Kifune-helligdommen, Kibune, Kyoto – 7. november

En anden ildfestival hvor der gennemføres forskellige ritualer med hellig ild for at uddrive onde ånder.

Shichi-go-san (7-5-3 Festival) – 15. november

En traditionel festival overalt i Japan hvor forældre og deres børn besøger den lokale shinto-helligdom for at bede for børnenes helbred og held og lykke. Festivalen har været kendt siden Heian-perioden og har sit udspring i at det ikke var en selvfølge dengang at børn overlevede.

Børnene er i deres stiveste puds, pigerne i furisode kimono (kimono for ugifte piger og kvinder) og drengene i hakama. Det er drenge der fylder 3 og 5, og piger der fylder 3 og 7, der besøger helligdomme på denne dag. Der er en grund til at det er netop disse alderstrin der er i fokus. Tallene 3, 5 og 7 er forbundet med held og lykke i følge østasiatisk nummerologi, det samme som de andre ulige numre 1 og 9.

I forbindelse med dagen får børnene en papirspose med en 30 cm lang rød og hvid slikkepind (chitose ame) som siges at give 1000 års glæde til de børn der modtager den. Posen er dekoreret med forskellige symboler for held og lykke som f.eks. fyrretræ, bambus og blommetræ (disse tre ofte sammen) og trane og skildpadde.

Taksigelsesdag for Arbejde (kinro kansha no hi) – 23. november

En national helligdag for at hylde arbejde.

Hadakambo Matsuri – Hofu Tenmangū-helligdommen, Hofu – 23. november

En af de mest berømte “nøgen” festivaler i Japan hvor mænd kun iført et lændeklæde trodser kulden og bærer flere mikoshi gennem Hofus gader frem til Hofu Tenmangū-helligdommen.


Links til videre læsning

Udenlandske sider