22. januar 2022

Forår – haru (春) er den første årstid i Japan og varer fra marts til maj. Symbolet for foråret i Japan er sakura – kirsebærblomsterne. De starter med at blomstre i midten af marts i det sydlige Japan og blomstringsfronten bevæger sig efterhånden langsomt nordpå for at slutte i Hokkaido i maj måned. Øvrige forårsblomster er blommeblomster, liljer, blåregn, azalea og pæoner.

Den næste store begivenhed i foråret er Golden Week-ugen som varer fra 29. april til 5. maj. I denne periode er der mange helligdage og det er en meget travl rejseperiode for japanerne. Det er også omkring her at man planter ris (gohan).

Foråret i Japan er præget af store temperaturforskelle pga. landets geografi: omkring 70 % af landet er dækket af bjerge. I Kyushu i det sydlige Japan kan temperaturen godt være 20C i slutningen af marts, mens det stadig sner i Hokkaido i den nordlige del af Japan.

Hele foråret er præget af mange festivaler rundt om i landet.Oversigt over forårets helligdage og festivaler i Japan (udvalg)

Indhold

Marts

Omizutori Matsuri – Todaji-templet, Nara – 1.-14. marts

Omizutori-festivalen er en del af den årlige to uger lange træningsceremoni (Shuni-e) som munkene udfører i Todaiji-templet i Nara. Den 12. marts om aftenen tænder munkene store fakler og svinger dem rundt fra galleriet øverst på Nigatsudō-bygningen som er en del af templet. Efterfølgende er der en ceremoni hvor vand hentes op fra en brønd. Disse ceremonier tjener det formål at rense folk for deres synder og en måde at skyde foråret i gang på.

Læs Japan Guides intro

Pigernes Dag (hinamatsuri) – 3. marts

På Pigernes Dag arrangerer man et smukt display af porcelænsdukker i hjemmet. Derfor kaldes dagen også “Dukkefestival”. Disse dukker er tit yderst værdifulde arvestykker, og bliver tit købt eller givet når en pige bliver født. Dukkerne viser kejseren, kejserinden og hele hoffet i tøjstilen fra Heian-perioden (794-1185). Det er et stort og meget flot syn, når det hele er stillet frem på et trappeformet stativ dækket af et rødt klæde. Mange templer har også disse dukker stående fremme i hele februar måned. De tages ned straks efter selve dagen, dvs. den 4. marts. Det menes at dukkerne holder onde ånder væk, og flere templer laver stadig ceremonier, hvor man sender små symbolske dukker afsted i både, så de kan tage alle de onde ånder med sig.1Citeret efter https://www.japanspecialisten.dk/japans-traditioner-hoejtider/

Kasuga Matsuri – Kasuga Taisha-helligdommen, Nara – 13. marts

Kasuga Taisha-helligdommen der ligger i Nara-parken i Nara afholder denne forårsfestival hvert år. Af arrangementer kan nævnes Hiki uma-hesteceremonien hvor en hellig hest føres ind på helligdommens område og Yamatomai, en flere hundrede år gammel dans. Helligdommen er berømt for sine smukke offergaver (shinsen) til guderne der stilles frem på det her tidspunkt.

White Day – 14. marts

White day er dagen hvor mændene giver kvinder chokolade i modsætning til Valentins dag i Japan den 14. februar hvor det er kvinderne der giver chokolade til deres kærester og mænd og også kollegaer, chefer mfl.

Forårsjævndøgn (shunbun no hi) – ca. 20. marts
Hanami (beundring af kirsebærblomster) – slutningen af marts / starten af april

Kirsebærblomsterne blomstrer over en lang periode afhængig af hvor det er i Japan. For at fejre de smukke lyserøde blomsterne holder mange japanere picnic i deres lokale park hvor de spiser god mad og sake og nyder blomsterne.

Risplantningsfestivaler – marts og april

Festivaler der afholdes med et ønske om en god høst kan ses overalt i Japan. Festivalerne afholdes gerne i løbet af de første seks måneder af året med fokus på tiden inden risene skal plantes eller når det er tid til at plante dem. Af festivaler kan nævnes:

  • Fujimorinota Asobi i Ōihachimangū-helligdommen, Oigawa d. 17. marts med 27 forskellige danse
  • Katori jingū Otausai i Katori jingū-helligdommen, Sawara 1. lørdag og søndag i april. I en ceremoni planter kvinder ris til akkompagnement af forskellig musik

April

Hitachi Sakura Matsuri, Hitachi – starten af april

Denne festival afholdes hvert år i april i Hitachi by for at fejre kirsebærblomsternes blomstring. Hitachi Furyumono er en parade med en række med flotte processionsvogne. .

Buddhas Fødselsdag (hanamatsuri) – 8. april

På denne dag fejrer man overalt i Japan Siddhartha Buddha, buddhismens grundlægger. I de forskellige buddhistiske templer afholdes kambutsue der er en form for dåbsceremoni hvor man med små skeer hælder sød te (ama cha) over en lille statue af den nyfødte Buddha. Statuen placeres herefter i et hanamido (et midlertidigt miniature-tempel, dekoreret med blomster). Der er parader, musik og dans og mange aktiviteter rettet mod børn.

Inuyama Matsuri – Haritsuna-helligdommen, Inuyama – starten af april

Denne festival afholdes i weekenden tættest på den 7.-8. april ved Inuyama borg i Inuyama nordøst for Nagoya. Festivalen har eksisteret siden 1635. 13 meget fine processionsvogne med mekaniske dukker fra Edo-perioden er en del af festivalen. Om aftenen lyser hele byen smukt op da vognene (udstyret med hver 365 tændte papirlamper) trækkes igennem byen i en procession.

Shingenkō Matsuri, Kōfu – midten af april

En festival der strækker sig over den weekend der er tættest på den 12. april. Den fejrer Takeda Shingen (1521-1573) en berømt lensherre fra Sengoku-perioden (hans dødsdag er den 12. april). Sengoku-perioden dvs. ‘de krigende provinsers (tid)’ var en periode i Japans historie ca. 1467-1568 præget af lensherrer, der bekrigede hinanden og byggede borgbyer for at styrke og beskytte deres magt 2https://denstoredanske.lex.dk/Sengokuperioden. Takeda kæmpede over for Uesugi Kenshi (en anden berømt lensherre) i slaget ved Kawanakajima i 1561. Se under Uesugi matsuri. Under Shingenkō matsuri er der bla. en genopførelse af Shutsujinshiki en ceremoni der afholdes før man går i kamp. Her er der som regel en kendt skuespiller der spiller Takeda sammen med 24 personer udklædt som hans generaler. Efter denne ceremoni går mere end 1000 mennesker igennem Kōfu’s gader udklædt som samuraier ført an af Takeda.

Takayama Matsuri – Hie-helligdommen, Takayama – 14.-15. april

Takayama matsuri afholdes to gange om året i april og i oktober og er en Japans mest populære festivaler der trækker mange besøgende til også udenlandske turister. Festivalen har nogle meget flotte processionsvogne kaldet yatai. De er rigt udsmykket i lakeret træ med bladguld. Nogle af dem har mekaniske dukker som opfører små tableauer for publikum. 12 af dem vises frem i parader om foråret og 11 af dem i parader om efteråret.

Læs Japan Guides intro

Hikiyama Matsuri – Nagahama hachimangū-helligdommen, Nagahama – 14.-16. april

En festival der er flere hundreder år gammel med en variant af processionsvogne kaldet hikiyama. På forsiden af vognene et par etager oppe er der en scene hvor børn i alderen 5 til 12 år spiller kabuki-teater mm.

Fuji Shibazakura Matsuri – 3 km syd for Motosuko-søen, vest for Fuji-bjerget – ca. midten af april til midten af maj

En blomsterfestival der fejrer blomstringen af shibazakura-blomster, lyngfloks på dansk. Det er en meget populær festival ikke mindst fordi Fuji-bjerget danner baggrund for de mange tæpper af lyserøde blomster. Mange fotomuligheder.

Læs Japan Guides intro

Fuji Shibazakura Matsuri
Fuji Shibazakura Matsuri. Cop. Photo by Mount Autumn MD on Foter
Furukawa Matsuri – Keta Wakamiya-helligdommen, Furukawa – 19.-21 april

Festival berømt for sine forestillinger med taiko-trommer kaldet okoshi-daiko.

Shōwa Dag (Showa no hi) – 29. april

Shōwa dag d. 29. april markerer starten på Japans store helligdagsuge Golden Week. Den fejrer kejser Hirohitos fødselsdag kendt som kejser Shōwa efter hans død.

Uesugi Matsuri – Uesugu-helligdommen, Yonezawa – 29. april – 3. maj

Lensherren Uesugi Kenshi (1530-1578) fra Sengoku-perioden og hans mænd fejres på denne festival med en parade hvor folk er klædt ud i datidens tøj, der opføres forskellige kampscener bla. det berømte slag ved Kawanakajima.

Hitaka Hibuse Matsuri – Hitaka-helligdommen, Oshu – 29. april

En over 300 år gammel festival der oprindelig udspringer fra en ceremoni der skulle forhindre at ildebrande opstod. Processionsvogne bliver trukket igennem byen ledsaget af masser musik. Nogle af vognene (hayashi yatai) har en lille trappeformet scene hvor fint klædte unge piger sidder og spiller på trommer.

Ombashira Matsuri – Suwa Taisha-helligdommen, Suwa – over flere måneder især april og maj (hvert 7. år)

Ombashira eller Onbashira matsuri afholdes hvert 7. år over en længere periode i Suwa Taisha-helligdommen i Suwa syd for Nagano. Under denne festival bliver store stammer fra japansk ædelgran (Abies firma) fældet i den nærliggende skov og stillet på højkant på helligdommens grund. Træet kaldes ombashira og ceremonien hvorunder stammerne rejses skal symbolisere bygningen af helligdommen. Ceremonien er inddelt i fire dele: yamadashi (træet fældes), satobiki (træet bæres igennem byen), kawawatashi (træet bæres over en flod) og hikitate (træet rejses på helligdommens grund).


Takayama matsuri april 2016


Maj

Mikurumayama Matsuri – Sekino-helligdommen, Takaoka – 1. maj

Denne festival har en speciel variant af processionsvogne kaldet mikurumayama der er rigt udsmykket.

Grundlovsdag (kenpo kinenbi) – 3. maj

Grundlovsdag er en af helligdagene i løbet af Golden Week. Her fejrer man vedtagelsen af Japans forfatning i 1947.

Yokohama Minato Matsuri, Yokohama – 3. maj – 20. juli

Yokohamas havnefestival fejrer åbningen af byens havn for omverdenen den 2. juni 1859. Højdepunktet er International Costume Parade der afholdes d. 3. maj. Forskellige dansegrupper og marchorkestre deltager i paraden.

Hakata Dontaku, Fukuoka – 3.-4. maj

Ordet Dontaku er en afledning af det hollandske ord Zondag der betyder søndag. Oprindeligt var festivalen en nytårsparade hvor købmænd og forretningsfolk vandrede til den lokale lensherre for at ønske godt nytår. Det er en populær festival med 2 millioner besøgende. Over 33000 personer fra lokalbefolkningen deltager i forskellige parader, danse mm. Der spilles undervejs masser af traditionel musik.

Hamamatsu matsuri, Hamamatsu – 3.-5. maj

Festivalen er blandt kendt for en underholdende dragekonkurrence hvor konkurrenterne prøver at klippe modstanderens dragesnor over og en flot oplyst procession om aftenen.

Det grønnes Dag (midori no hi) – 4. maj

En national helligdag tilegnet værdsættelse af naturen. Mange haver har på denne dag gratis entré og særlige arrangementer – og rigtigt mange besøgende!

Børnenes Dag (kodomo no hi) – 5. maj

Denne dag er især tilegnet drengebørn, og er en dag hvor forældre beder for godt helbred for deres sønner. Er man i Japan på dette tidspunkt vil man se smukke vimpler formet som fisk i alle farver blafre i vinden. De forestiller karper, og familier rejser en karpe-hvirvel for hver søn. Karpen er et symbol på ambition, styrke og vedholdenhed. Den har energi og kræfter til at svømme mod strømmen, og bruges derfor som et godt symbol til drengebørn: de skal vise samme styrke og vilje til at overkomme alle forhindringer 3Citeret efter https://www.japanspecialisten.dk/japanske-traditioner-og-hoejtider/.

Izumo Taisha Daisairei – Izumo Taisha-helligdommen, Izumo – 14.-16. maj

En af Japans vigtigste shinto-helligdomme holder denne tredages festival hvert år. I løbet af dagene kan man opleve forskellige ting som otauemai (risplantningsdans), yabusame (bueskydning til hest), procession med helligdommens mikoshi (form for transportabel shinto-helligdom som helligdommens gud kan bæres rundt i) og børn klædt ud i fint tøj, shishimai (løvedans) og isedaikagura (shinto-dans med musik).

Aoi Matsuri – Shimogamo jinja-helligdommen og Kamigamo jinja-helligdommen, Kyoto – 15. maj

Aoi matsuri er en af Kyotos tre største festivaler sammen med Gion festivalen og Jidai Matsuri. Festivalen har været afholdt siden det 7. århundrede. Festivalens højdepunkt er en lang procession (Rōtonogi) med deltagelse af 500-600 mennesker klædt i den type tøj som adelen gik med i Heian-perioden (794-1185). Paraden starter ved Kejserpaladset og fortsætter til Shimogamo jinja-helligdommen for at slutte ved Kamigamo jinja-helligdommen. Aoi er det japanske navn for stokrose og stokrosen som motiv kan ses på det tøj folk bærer i processionen og i udsmykningen af vognene mm.

Læs Japan Guides intro

Kanda Matsuri, Tokyo – midten af maj hvert 2. år (ulige år)

I slutningen af Meiji-perioden blev det besluttet at man i Tokyo ikke kunne afholde festivaler med processionsvogne da de ofte ret høje vogne var i fare for at ramme luftkablerne. I stedet bruger man nu den enkelte helligdoms mikoshi. Kanda matsuri er en af Tokyos største festivaler. 70 mikoshi fra de forskellige nabolag deltager i en procession om søndagen tættest på den 15. maj. Festivalen afholdes af Kanda Myojin-helligdommen der er helliget tre guder: Daikokuten, guden for en god høst og ægteskab ; Ebisu, guden for fiskere og forretningsfolk; og Taira Masakado, en lensherre fra det 10. århundrede som blev guddommeliggjort.

Læs Japan Guides intro

Tōshogū Haru Notaisai Matsuri (Nikko Forårsfestival), Nikko – 17.-18. maj

Nikkos forårsfestival afholdes i Tōshogū-helligdommen for at fejre den første shogun i Tokugawa-shogunatet Tokugawa Ieyasu. I løbet af festivalen kan man bla. opleve traditionel musik, dans og bueskydning til hest. Højdepunktet er den årlige procession (Hyakumomozoroi Sennin Musha Gyōretsu) med deltagelse af børn i farverigt tøj og over 1000 krigere i samuraitøj den 18. maj.

Sanja Matsuri, Tokyo – omkring 3. weekend i maj

Sanja matsuri afholdes i Asakusa-området i Tokyo hvert år omkring den 3. weekend i maj. Den fejrer grundlæggerne af Sensoji-templet som den nærliggende Asakusa helligdom er helliget. Det er en af Tokyos mest populære festivaler med næsten 2 millioner besøgende. Om lørdagen bæres mere end 100 machi mikoshi store og små gennem gaderne. Om søndagen bæres tre store honja mikoshi igennem gaderne. Begge processioner er en måde at ønske held og lykke og til de lokale beboere og butikker.

Læs Japan Guides intro


Links til videre læsning

Udenlandske sider